Brezilya'nın geçici devlet başkanı Michel Temer'in yeni kabinede kadın üyelere yer vermemesi kadınlardan tepki topladı.

Michel Temer Senato'nun kararıyla Dilma Rousseff'in görevinden uzaklaştırılmasının ardından devlet başkanlığı koltuğunu devralmıştı.

Rousseff'in görevden alınmasından bir kaç saat sonra Temer canlı yayınlanan bir törenle yeni kabinesini açıkladı.

Temer'in 24 üyeli kabinesinde tüm üyeler beyaz ve erkek.

Rio de Janerio'da FGV düşünce kuruluşundaki kamu hukuku uzmanı Ivar Hartman AFP ajansına yaptığı açıklamada "Bu beyaz erkekler hükümeti ve oldukça ürkütücü. 1964-85 arasındaki diktatörlükten bu yana ilk defa kabinede tek bir kadın yok" dedi.

Latin Amerika'nın devi Brezilya'nın ilk kadın devlet başkanı ve dünyaki en güçlü kadınlardan biri sayılan Rousseff'in ardından bütünüyle erkek bir kabine oluşturulması tepki çekiyor.

Ülkeyi merkez sağ bir hükümetin yönetiminde birleştirmeyi hedefleyen Temer'in Brezilya nüfusunun yarısını oluşturan siyahlar ve kadınlar temsil edilmeden nasıl bir bütünlük sağlanacağı soru işaretleri yarattı.

"Hükümet gayrimeşru"

Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde kadınlar tarafından yapılan bir gösteriye katılan 19 yaşındali Raquel Vasconcelos de Castro "Bu hükümetin gayrimeşru olduğunu gösteriyor. İnsanları temsil etmediklerini gösteriyor" dedi.

Erkeklerin hakimiyetindeki Brezilya siyasetinde göz çarpan Rousseff feminist bir lider olarak tanınmıyordu. Ama kadınları şiddete karşı koruyan yasalar ve üniversitelerde siyah öğrenciler için kotalar Rosseff'in yönetimi altında kabul edildi.

Rousseff'in kabinesinde görev yapan 15 kadın bakan devlet başkanının koltuğunu kaybetmesinin ardından görevden alındı.

Rousseff'in görevinin son saatlerinde desteklemek için cumhurbaşkanlığı sarayına önüne gelen Maria das Neves "Rousseff genç kadınlar için çok şey ifade ediyordu. Her istediğimiz işi yapabileceğimizi bilmek..devlet başkanlığı bile" dedi.

28 yaşındaki Das Neves "O yalnız değil. Tüm Brezilyalı kadınları temsil ediyor" diye konuştu.

Temerin kendisinden 42 yaş genç eşi eski güzellik yarışmacısı Marcela Temer ise Temer yanlısı medyadaki örnek gösterilirken, Rouseff yandaşları arasında alay konusu oldu.

Rousseff karşıtı medya Temer'in eşi için "Çok güzel, genç kız gibi ve ev hanımı" ifadelerini kullandı.

Temer'i protesto eden 43 yaşındaki devlet memuru Ana Paula Faria hükümetin güvenlik hizmetleri, evanjelik Hristiyanlar ve tarım sektörüne yoğunlaşan lobileri temsil edeceğini söyleyerek "Onlar özgür kadınlarla ilgilenmiyor. Saygın kadınlara güvenmiyorlar bizi neyin beklediğini bilmiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net