Brezilya Devlet Başkanı Roesseff’in görevinin askıya alınmasına gerekçe gösterilen Petrobrass skandalına adı karışan Planlama Bakanı Juca, ‘soruşturmayı durdurmanın en iyi yolunun Rousseff'i suçlamak olduğunu’ söylediği görüşme kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından görevinden ayrılacağını açıkladı. Brezilya’da Planlama Bakanı Romero Juca’nın, devlete ait petrol şirketi Transpetro’nun eski yöneticisiyle yaptığı görüşmenin kayıtlarının sızması, Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in geçici olarak görevden alınmasının ardından yerine gelen Devlet Başkan Vekili Michel Temer'in hükümetini zora soktu.

Ordudan destek

Zira bu kayıtlarla, Petrobras’daki yolsuzluk soruşturmasında adı geçen ve yaklaşık iki hafta önce göreve gelen Juca’nın, yakın zamana kadar Transpetro’nun yöneticiliğini yapan Sergio Machado ile mart ayında evinde yaptığı görüşmede, ‘soruşturmayı durdurmanın en iyi yolunun Rousseff’i suçlamak’ olduğunu söylediği ortaya çıktı. Ses kayıtlarına göre, Juca, Machado’ya “Hem ordudaki generallerle hem de üst düzey yargıçlarla görüştüğünü ve onların desteğini aldığını, Rousseff görevden alınırsa basının ve diğer kurumların baskıyı azaltacağını söylediklerini” de aktardı. Ses kaydında ayrıca ordunun Topraksız Köylüler Hareketi’ni ve Rousseff’i destekleyen diğer toplumsal hareketleri gözetlediği yer alıyor.

Juca ayrıca, soruşturmada muhalefetteki kilit isimlere de sıranın geleceğini kaydetti. Basına yansıyan ses kayıtlarıyla Juca’nın, Petrobras soruşturmasını yürüten Yargıç Sergio Moro’yu hem kendisi ve Temer’in yakın çevresi hem de Senato’nun Başkanı Renan Calheiros’dan uzak tutmak istediğini söylediği de ifşa oldu.

Brezilya’da demokrasiyi destekleyenler, aylardır Rousseff’e karşı yürütülen soruşturmanın ülkedeki yolsuzluğu azaltmak olmadığını, aksine yolsuz sağcı politikacıların Rousseff’ten kurtularak kendileri hakkındaki soruşturmaları düşürmek olduğunu söylüyordu. Brezilya’da düzenlenen anketler de halkın yüzde 66’sının, Parlamento ve Senato’daki vekillerin Rousseff’i kendi çıkarları için görevden aldığına inandığını gösteriyordu.

Görüşme kayıtlarının sızmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Juca, görüşmenin yılın başlarında yapıldığını kabul etti ancak Temer’in devlet başkanı olmasının soruşturmanın durdurulmasına yönelik bir adım olmadığı savundu ve görevinden ayrılacağını açıkladı. İstifasını verdiğini açıklayan Juca, "Savcıların konuyla ilgili ne söyleyeceğini bekleyip görelim. Herhangi bir yasadışı iş yapmadığımdan eminim" dedi.

Ülkede yürütülen yolsuzluk soruşturmasında, aralarında Juca'nın da bulunduğu toplam bakanın devlete ait Petrobras şirketi üzerinden milyonlarca dolar rüşvet aldığı iddia ediliyor. Planlama Bakanı Juca, ses kaydında Transpetro şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Sergio Machado'yla konuşuyor. Suçunu kabul edip savcılarla uzlaşmaya giden Machado'nun telefon görüşmesi kayıtlarını da savcılık yetkililerine teslim ettiği ifade ediliyor.

Kaynak: Birgun.net