NURCAN GÖKDEMİR [email protected]

AKP hükümetleri döneminde artan çocuğa yönelik suçlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ TBMM’de yaptığı konuşmada, bir çocuğun bir kentin tüm ileri gelenlerinin gözleri önünde evlendirildiğini anlatarak, 15 yaş altı evliliklere ilişkin infaz sistemi değişikliği isteyen AKP Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya’ya hak verdi.

Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nun önceki günkü toplantısına Adalet Bakanı Bozdağ da katıldı.

AKP Afyonkarahisar Milletvekili Özkaya’nın 15 yaş altı evliliklere ilişkin konuşması ve Bakan Bozdağ’ın buna yanıtı AKP’nin bu soruna bakış açısını bir kez daha ortaya koydu.
Özkaya konuşmasında, 15 yaşından küçüklerle evliliğin cezasının mutlaka korunması gerektiğini belirterek, “Bunun yanında, iyi bir evlilik oluşmuşsa bunun şartlı tahliye veya infaz sisteminin daha yüksek bir denetimli serbestlikle çıkarılmasının faydalı olabileceği kanaati var’’ dedi.

Suç ortaklığı itirafı
Milletvekilinin infaz değişikliği istemine “Adaletli bir çözümü bulmamız gerektiğine ben de yürekten inanıyorum’’ karşılığını veren Bozdağ, konunun tek bir cepheden ele alınıp büyük mağduriyetlere yol açılmasının önlenmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Bozdağ, “Nasıl yaparız?’’ sorusunu yönelterek skandal niteliğindeki şu örneği anlattı:
“Sivas’tan gelen bir örnek var. Bir düğün yapılıyor; eşraftan bir aile, iki taraf da eşraftan. Düğününe ilçenin savcısı geliyor, hâkimi geliyor, emniyet müdürü geliyor, karakol komutanı geliyor, kaymakamı geliyor, belediye başkanı geliyor; ne kadar ileri gelen varsa geliyorlar. E, hediyelerini de takıyorlar, “Hayırlı olsun” da diyorlar. Daha sonra çocuk oluyor hastanede. Bunun üzerine doktor bir bakıyor, yaş küçüklüğü var; suç ihbarında bulunuyor. Düğününe gelen karakol komutanı geliyor, bunları evinden alıyor. Ondan sonra, şu anda yatıyor. En son yaptığımız düzenlemeyle biliyorsunuz, cinsel saldırı suçlarındaki cezaları artırdık. Alt ceza sekiz yıldan başlıyor, bütün düğün dernek yapılmış, sekiz yıldan başlıyor. Orada baktığınızda bu evlenen kızın da iradesi tam değil, evlenen erkeğin de iradesi tam değil; aileler onları zorla evlendiriyor. Ondan sonra, kız çocuğunu kucağında çocukla dışarıda, onunla evlendirilen erkeği hapiste, onları evlendirenler de avukat peşinde koşuyor.

‘Cinsel saldırı değil’
Yani burada bir adaletsizlik, bir haksızlığın olduğu çok açık. Burada bir ceza müessesesi uygulanacaksa onu da konuşalım, ama bu konuda gerçekten düğün dernek yaparak evlendirilmiş olanlarla ilgili farklı bir usulü geliştirmemiz gerektiğine ben yürekten inanıyorum. Cinsel saldırı suçunu gerçekleştirenle ilgili herhangi bir düzenleme yapılmasını asla tasvip etmeyiz, böyle bir düşünceyi tartışmayız da ama böyle bir ayrımın yapılması gerektiğini burada ifade etmek isterim.

***


‘Tecavüz sonrası düğün’
Gündem Çocuk Derneği Çocuk Hakları Merkezi’nden Ezgi Koman: Çocuk evlilikleri bir hak ihlalidir, yasaklanması gerekir. Çocukların haklarının, gelişimlerinin, özgürlüklerinin önündeki büyük bir engeldir.
Biliyoruz ki pek çok tecavüz vakasında; aileler karşılıklı anlaşıp, olayın üstünü kapatıp, “davullu zurnalı düğünlerle”, pek çok seçkin davetlisiyle “çocukları tecavüzcüleriyle” evlendiriyor. Ne yapacağız mesela böyle durumda… İzin mi verilecek?
Bakanın örnek verdiği durumda ise; ilçenin savcısı, ilçenin emniyet müdürü ve diğer konuklar çocuğun evlendirilmesine göz yumarak, üstelik de evlilik törenine katılarak zaten başta suç işliyor. Hem “suçu bildirme” yükümlülüğünü yerine getirmiyorlar, hem de suça “yardım ve yataklık” yapıyorlar.

Dolayısıyla devletin buradaki yükümlülüğü zaten suç ve ihlal olan bu süreci iyileştirmeye çalışmak yerine bu sürecin hiç yaşanmamasını sağlayacak bir önlem almaktır.
Her iki açıklama da çocuklar açısından çok tehlikeli. İktidarın sorunlu çocuk ve kadın algısını gösterirken, çocuk evliliklerini meşru gördüğünün ve meşru göstermeye çalıştığının da bir kanıtıdır.

Kaynak: Birgun.net