Olağanüstü Hal uygulamasının ardından Türkiye’de yerel haber siteleri de baskı altına alınmaya çalışılıyor. Türkiye’nin tatil cennetlerinden biri olan Bozcaada’da yerel yayın yapan ve adanın tek haber kaynağı olan bozcaadahaber.net sitesi, önce Bozcaada Sağlık Merkezi, ardından da AKP İlçe Başkanı tarafından karakola şikayet edilerek mahkemeye verildi.

bozcaadahaber.net'e uygulanan baskının bir nedeni 'adada düzenlenen Rum festivalinde bahçedeki setten düşen yaralı Rum vatandaşın 55 dakika ambulans beklemesi ve yaz aylarında 10 binlere çıkan nüfusa göre adada ikinci bir ambulansın bulunmadığı' yönünde bir haber.

Site bu haber nedeniyle Bozcaada Sağlık Merkezi tarafından mahkemeye verildi.

İKİNCİ TEHDİT AKP'DEN

Siteye bir diğer mahkeme tehdidi ise AKP'den geldi. Bozcaada Haber 29 Eylül'de yaptığı haberde, Bozcaada AKP Bozcaada İlçe Başkanı Talay ve İlçe Başkan Yardımcısı Ali Balcı’nın, AKP Çanakkale İl Olağan toplantısında il yönetimine, “Halkımıza söz verdiğimiz hiçbir yatırım gerçekleşmedi. Bizleri yok sayıyorsunuz gibi davranıyorsunuz. Bu yatırımlar gelmez ise Bozcaada’da AKP’yi kapatabilirsiniz” dediği yönündeki haberi AKP'yi rahatsız etti.

Bozcaada Haber, söz konusu haberi yayınlamadan önce AKP İlçe Başkan Yardımcısı Ali Balcı’yı arayarak haberi teyit ettiklerini, Balcı’nın da haberin yayınlanmasında hiçbir sakınca olmadığını belirttiğini ifade ediyor.

Ancak haberin yayınlanmasının hemen ardından AKP Bozcaada İlçe Başkanı Talay, görevden alınma korkusu ile Bozcaada Haber’i karakola giderek şikayet etti. Hemen ardından AKP İlçe Teşkilatı’ndan bazı isimler Bozcaada Haber’i arayarak haberin kaldırılmasını talep etti. Ancak Bozcaada Haber’in haberin kaldırılması talebini geri çevirmesinin ardından bu kez haberi yalanlayarak tekzipte bulundular.

Bozcaada Haber Genel Yayın Yönetmeni Serkan İli yaptığı açıklamada, “Ne hikmetse OHAL’den bu yana en ufacık olayda bizi mahkeme ile tehdit etmeye çalışıyorlar. Adada sadece AKP değil birçok kurum bu şekilde tehdit etmeye kalktı. Ancak bu son olay AKP İlçe Teşkilatı’nın sadece mahkeme ile bizleri korkutmaya çalışmaları değil, aynı zamanda AKP il yönetimine karşı kendilerini aklama çabalarıdır. Partinin iki numaralı ismi haberi doğrularken ve hala inkar etmediği halde şikayetin devam etmesinin başka bir anlamı yok. İsterlerse bu konuda elimizde ispatlarımız da var. Ama bizi mahkeme ile korkutma çabaları bizi daha da güçlendirir.” dedi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN VE SİYASİ PARTİLERDEN DESTEK

Bozcaada Haber’in yargı ile baskı altına alınmaya çalışılmasına yönelik CHP Bozcaada İlçe Başkanı Hüseyin Durmuş, ”Büyük özveri ile yayın yapan Bozcaada Haber’in mahkeme yada emniyete şikayet edilmesi basın özgürlüğüne yakışmamaktadır. Atatürk’ünde dediği gibi, Basın hiçbir sebeple tahakküm ve nüfuza tabi tutulamaz” dedi.

Bozcaada Turizm Derneği Başkanı Ülke Diler’de, “Bu tür durumlarda haber gerçek değilse bile mahkeme yerine tekzip yayınlanması daha doğrudur. Bu şekilde emniyet ve mahkeme yolu ile basın özgürlüğüne karşı bir tutum sergilenmiş olur” dedi.

Bozcaada Haber'e baskıya neden olan söz konusu haber: http://www.bozcaadahaber.net/bozcaada-akp-ilce-teskilati-adaya-gelmeyen-yatirimlara-isyan-etti/6443/

Kaynak: Birgun.net