SERBAY MANSUROĞLU
[email protected] / @serbaymansur

İktidara yakın yazar ve yayınevlerinin davet edildiği Likya Kaş 1. Çocuk Kitap Şenliği için öğrencilerin katılımı zorunlu tutuldu.
Antalya’nın Kaş ilçesinde Kaymakamlık, Belediye ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 30 Mayıs-05 Haziran tarihleri arasında düzenlediği şenliğe katılım anaokulu çocukları için bile zorunlu tutuldu.
Nesil ve Nemesis gibi dinci yayınevlerinin katıldığı Likya Kaş 1. Kitap Şenliği’ne halen Akit gazetesinde yazmakta olan ve Osmanlıcılığı ile bilinen Yavuz Bahadıroğlu ile ilahiyatçı ve din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olan Sinan Yağmur davet edildi.
Şenlik alanında açılan stantlarda öğrencilere satılan Yavuz Bahadıroğlu’nun ‘Boşlukta Yürümek’ isimli kitabının arka kapağında yer alan ifadeler ise yüz yılları aşan tartışmayı başka boyuta taşıyor: “Sanat sanat için değil, şunun bunun için de değil, inanç içindir. Sanatkar, insanları ezeli ve ebedi sanatkara yaklaştırabildiği ölçüde başarılıdır.”
Eğitim Sen Kaş Temsilcisi Hasan Ardıç yaptığı açıklamada, “Okul müdürlüklerine İlçe Milli eğitim Müdürlüğü tarafından resmi statü taşımayan bir mail atılıyor ve kendilerinin planladığı bir takvimle ders saatleri içerisinde, veli onayına bile gerek duyulmadan, öğrencilerin etkinliğe taşınıyor” dedi. Ardıç, “Kaymakamlık tarafından görevlendirilen öğretmenler giriş kapısında bekletilerek, çocukların yanlarında getirdikleri harçlıklar ile kaymakamlık tarafından dağıtılan on liralık hediye çekleri birleştirilerek çocukların parası dini kitaplar için harcanıyor” ifadelerini kullandı.


Geçmişte kitaplar ücretsiz dağıtıldı
“Söz konusu yayın evlerine 4500 hediye çekinin karşılığı olarak 45000 liranın kaymakamlık tarafından ayrılmış olduğu da duyumlar arasında” diyen Ardıç, “Kaş’ta yıllardır bizim de içerisinde olduğumuz bileşenler tarafından kitap şenlikleri düzenlendi. Muzaffer İzgü’den Gülten Dayıoğlu’na kadar pek çok yazar Kaş’a gelmiş, on binlerce çocuk kitabı bedelsiz olarak öğrencilere dağıtılmış ve bu yazarların özellikle köy okullarına götürülmesiyle çocuklarımızda önemli farkındalıklar yaratılmıştı. Bugün yapılan ise geçmişte yapılanın tam tersidir” diye konuştu.

Amaçlarına fırsat vermeyeceğiz
Eğitim Sen Kaş Temsilcisi şu ifadeleri kullandı: Okul servislerine öğrencilerimiz doldurulmuş ve kitapların pazarlandığı alana getirilmişlerdir. Bütün bu yaşananları üzülerek gözlemliyor ve siyasal iktidarın çocuklarımıza nasıl bir dünya hazırlamak istediğini çok net bir şekilde görüyor ve anlıyoruz. Onların istedikleri dindar ve kindar bir nesle asla fırsat vermeyeceğiz. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kaş’ta da çocuklarımız için laik çağdaş demokratik bir eğitim mücadelesi vermeye devam edeceğiz.

Kaynak: Birgun.net