NURCAN GÖKDEMİR [email protected]

Son yayımlanan üç Kanun Hükmünde Kararname’nin karar tarihi her ne kadar ’15 Ağustos’ olarak gösterilse de ilgili maddelerin 15 Ağustos’tan sonra Bakanlar Kurulu’nu toplamadan hazırlandığı anlaşılıyor. Buna kanıt olarak “Belediyelere kayyum” olarak bilinen maddenin 19 Ağustos’ta Meclis’te görüşülmeden torbadan çıkarıldığını hatırlatan, ancak bunun üzerine çıkarılan maddelerin KHK’ye eklendiğinin anlaşıldığını vurgulayan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Yapılan sahtecilik, kalpazanlık” dedi.

Yıldırım devreye girdi
TBMM tatile girmeden bir gece önce TBMM’de Genel Kurul gündemine gelen belediyeler kayyum atanması ve Hakkari ve Şırnak’ın il olmaktan çıkartılması maddeleri nedeniyle görüşmeler tıkanma aşamasına gelince Başbakan Binali Yıldırım devreye girdi. Önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Yıldırım, milletvekillerinden de ikna için Saray’a gitmelerini istedi. Yoğun bir görüşme sürecinin ardından iktidar ısrarlı olduğu bu maddelerden vazgeçti ve dört siyasi partiden grup başkanvekilinin ortak imzalarını taşıyan önerge ile maddeler metinden çıkartıldı. Birleşimi yöneten AKP’li Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı da yaşananlarla ilgili “Çok güzel bir manzara” değerlendirmesi yaptı.

Israr niyeydi?
Ancak 15 gün sonra hükümetin 18 Ağustos’u 19’una bağlayan gece büyük mücadeleler verdiği düzenleme KHK ile yürürlüğe kondu. 15 Temmuz’dan sonra kararnamelerin Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’ndan kısa süre sonra yayımlanmasına karşın bu kararname son toplantıdan 19 gün sonra yürürlüğe girdi. Kararnamelerin giriş bölümünde de kararın 15 Ağustos’ta yapılan toplantıda alındığı belirtildi. KHK’lerin Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda kararlaştırılması zorunluluğu anımsatılarak, “Bakanlar Kurulu toplanmadan mı bu KHK’ler yayımlandı? Bu karar 15 Ağustos’ta alındıysa başka kararnameler yayımlandı bunlar niye bekledi? 15’inde kararlaştırıldıysa 18’indeki ısrarın nedeni neydi?” sorularına yanıt niteliğindeki açıklama CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’den geldi.

‘O koltuklarda oturmamalılar’
Özel, “kalpazanlık” olarak nitelediği süreçle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

“Kuvvetle muhtemel tek adam yönetimine kendi iradesini teslim etmiş olanlar önceden hazır imzalarını vermişler Saray’a, o da boş kararnamelerin altında bu hazır imzaları kullanıyor.

KHK yayımlandığını duyunca ‘Bakanlar Kurulu toplantısını nasıl kaçırdım’ diye düşündüm. Bakanlar Kurulu toplanmamıştı, KHK metninde de 15 Ağustos’ta kararın alındığı yayımlanmasının bugüne bırakıldığı yazıyor. Aslında 15 Ağustos’tan sonra iki KHK yayınlamışlardı, bu inandırıcı değildi, şeklen uydurulmuş görülüyordu. ‘Kayyum’ maddesi 19 Ağustos günü Meclis’te görüşüldü, uzlaşma zemini yakalanmışcasına geriye çekildi. Resmi Gazete ile dün yayımlanan KHK’yi 19 Ağustos Meclis tutanakları ile yan yana koyduğumuzda belki de dünya siyaset tarihinin en utanç verici tablosu ile karşı karşıya kalıyoruz. Meclis’e yapılan saygısızlık, Meclis’i, halkı kandırma, meclis yetkisini gasp bir yana yapılan iş düpedüz siyasi kalpazanlık, siyasi üçkağıt. Senette, çekte sahtecilik yapan yıllarca hapis yapıyor, 79 milyonu kandıran bir Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı var.
Geçmişte AKBİL dosyalarına yansıyan kalpazanlık iddialarına konu olanlar bugün resmi evrakta siyaseten tahrifat yapıyorlar.”

‘Parmak bakanlar’
“Bugüne kadar çok şey duyduk ama bu kadar somut, altında kendi imzaları ile tescillenen siyasi usulsüzlük ve siyasi ahlaksızlık görmedik. Siyasi ahlaklarına ilişkin maddi kanıt ürettiler. Parmak milletvekillerinden sonra parmak bakanlar…
İmzaları hazırda diye böyle bir karararname çıkarıyorlar ama 19’unda bunun görüşmelerini yaptıklarını atlayıp kendilerini ihbar ediyorlar.”

‘Belediyeler Soylu’nun kucağında’
Öte yandan bu düzenleme ile belediyelerin İçişleri Bakanlığı’na atanan Süleyman Soylu’nun “kucağına bırakıldığını” ifade eden Özel, “Artık her partinin belediyesi tehdit altında hepsine operasyon yapılabilir” dedi.

Kaynak: Birgun.net