GÜLSEN CANDEMİR [email protected]

Karaburun Yarımadası’nda 600 yüzyıl önce yaşamış Börklüce Mustafa’yı Haziran ayında bir festivalle anmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda düzenlediği “Börklüce Mustafa Heykeli ve Alanı Tasarım Yarışması”nda ödül töreni ve kolokyum gerçekleştirdi. 51 heykeltıraş ve mimarın katıldığı yarışmada 12 proje ödüle hak kazandı. Törende konuşan Devlet Eski Bakanlarından Yılmaz Karakoyunlu yarımadanın zenginliklerini anlatırken Börklüce’nin heykelinin dikileceği günü merakla beklediğini ifade etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Börklüce Mustafa Heykeli ve Alanı’nı en kısa süre içinde hayata geçirmeyi çok istediklerini belirterek, “Börklüce’nin, Torlak Kemal’in ve Şeyh Bedrettin’in felsefesini güzide Yarımadamızda, Karaburun’da yaşatacağız. Bu toprağa paylaşım ve kültür tohumu ekenlere teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından kazananlara ödülleri takdim edildi ve kolokyum gerçekleştirildi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Haziran ayında Karaburun’da düzenlenecek festival kapsamında; sempozyum, tiyatro ve konser etkinlikleri gerçekleştirecek. Karaburun’dan Ege coğrafyasına yayılarak insanlık onuru, özgürlük, eşitlik, barış, adalet, dayanışma, paylaşım ve birlik gibi evrensel değerleri savunan hareketin önderlerinden olan "Börklüce Mustafa"nın heykeli de aynı günlerde dikilecek. Börklüce Mustafa Heykeli, Karaburun Cumhuriyet Caddesi’nde Karikatür Evi’nin yanında yer alacak.

Börklüce Mustafa, 15. yüzyılın başlarında Karaburun Yarımadası’nda, etrafına topladığı köylülerle birlikte, fahiş vergilere ve yapılan haksızlıklara isyan etti. Mensup oldukları İslam dininin haksızlığı, eşitsizliği ve adaletsizliği kabul etmeyeceğini söyledi. Nâzım Hikmet, Şeyh Bedrettin Destanı'nda "yarin yanağından gayri paylaşmak her şeyi" dizeleri ile Börklüce Mustafa'nın yaydığı öğretiyi anlattı.

Kaynak: Birgun.net