EKONOMİ SERVİSİ

Başbakan Binali Yıldırım’ın geçen hafta açıkladığı kredi kartında taksit ve borç yapılandırmasına ilişkin düzenleme dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre kredi kartında taksit sınırında üst limit 12 aya çıkarıldı. Kart borcu sahibinin talep etmesi durumunda ise kredi kartı borcu 72 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Düzenlemenin detayları ise şöyle:

»Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayla sınırlandırıldı.

Kuyumcuda 4 taksit

»Taksit süresi kuyumla ilgili harcamalarda dört ay, elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında altı ay, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda, sağlık ürünü alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde ve vergi ödemelerinde dokuz ay olarak uygulanacak.

Telefona taksit yok!

»Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurtdışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak.

Nakit çekime 12 ay

»Kurumsal kredi kartları ile, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki aya çıkarıldı.

Borca 72 ay taksit

»Kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilecek. Her aya düşen taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklecek.

Teminatın yüzde 80’i kadar kredi

»Tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde sekseni aşmayacak. Konut edinmeleri ve konut tadilatı kapsamında konutun 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 684’üncü maddesinde düzenlenen bütünleyici parçası niteliğini haiz olacak şekilde mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler ve eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi kırk sekiz ayı aşmayacak.

»Söz konusu düzenlemenin dün yayımlanan tarihinden önce kullandırılan ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri, borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilecek. Yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesi kırk sekiz ayı aşmayacak.

Bankalardan henüz ses yok

Konuya ilişkin olarak bir bankanın yetkilisiyle yaptığımız görüşmede ise düzenlemeye ilişkin detayların henüz kendilerine bildirilmediği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile bankalar arasında yapılacak görüşme sonucu uygulamanın yürürlüğe geçeceği bildirildi.

Kaynak: Birgun.net