Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 12 baro adli yıl açılışını Diyarbakır'da gerçekleştirdi. Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen, çatışan taraflardan hayatlarının baharında yüzlerce asker, polis ile örgüt üyesi gençlerin yaşamlarını yitirdiğini belirterek, "Bilinmelidir ki, Türkiye'nin iç ve dış siyasetindeki en temel açmaz Kürt sorunudur" dedi.

Adliye önünde bir araya gelen baro başkanları ile avukatlar, öldürülen Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğrafının bulunduğu, 'Seni unutmayacağız' yazılı pankart açtı. Bölge baroları adına konuşan Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen, yeni adli yıla girerken Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin üzerinden yaklaşık 9 ay geçtiğini belirterek, "Eğerli baro başkanımız Tahir Elçi'nin hunharca bir kurşunla katledilmesinin hemen akabinde bölgemizde ve özelliklede kentimizde aylarca süren çatışmalar oldu. Kentlerimiz yakılıp, yıkıldı, yüz binlerce insanımız evini barkını terk etmek zorunda kaldı. On binlerce insanımız kış soğuğunda sokaklarda yaşadı. Yurttaşlarımız beslenme, barınma, sağlık, eğitim ve başta yaşam hakkı olmak üzere bir çok temel hak ve özgürlüklerden mahrum bırakıldı. Nice sivil insanımız, çocuklarımız, kadınlarımız öldürüldü. Çatışan taraflardan hayatlarının baharında yüzlerce asker, polis veya örgüt üyesi olan gençlerimiz yaşamını yitirdi. Bilinmelidir ki, Türkiye'nin iç ve dış siyasetindeki en temel açmaz Kürt sorunudur" dedi.

Tahir Elçi'nin soruşturma dosyasında henüz olumlu bir gelişmenin olmadığını vurgulayan Özmen, "Tüm ilgili yetkililerce tarafımıza söz verilmesine rağmen soruşturma dosyasında, henüz herhangi bir olumlu ve umut verici ilerlemenin sağlanamadığını üzüntüyle dile getirmek ve hatırlatmak zorundayız. Bunca süre içinde soruşturma dosyasında henüz tek bir kişi bile şüpheli sıfatıyla sorgulanmamıştır. Bu durum dahi tek başına adli mekanizmanın içler acısı halini yeterince ortaya koymaktadır. Bu bağlamda yetkilileri göreve davet ediyoruz. Baro başkanımızın soruşturma dosyasının adeta biz arkadaşları, dostları ve her şeyden de öte ailesinin avukatlarından kaçırılıp saklanmakta yargılamanın üç ayağından biri olan savunma makamının yani biz avukatların soruşturma ve kovuşturmalara etkin bir şekilde dahil edilip fail ve faillerin ortaya çıkarılmasının önüne bir çok engel çıkarılmaktadır. Avukatlara yönelik hukuk devletlerinde olmayan bu kısıtlamalara biran evvel son verilmesini istiyoruz. Toplumsal barış ve hukuk devleti içinde birlikte yaşamaya engel teşkil eden ve dinamitleyen askeri sivil darbe ve ya darbe girişimleriyle şiddetin tamamını bir kez daha buradan kınıyoruz" dedi. ()

Kaynak: Birgun.net