Çin'in Birleşmiş Milletler'deki büyükelçisi Liu Jieyi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Kuzey Kore'nin Perşembe günü gerçekleştirdiği son iki füze denemesine cevap vermeye hazırlandığını söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre; uzmanlar tüm bu denemelerin başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler bu tür denemelerin 'son derece kaygı verici olduğunu' belirtiyor.

Kuzey Kore'nin, Ocak ayındaki nükleer füze denemesinin kınanmasına rağmen yeni bir denemeye hazırlandığı da iddia ediliyor.

Kuzey Kore'nin müttefiklerinden Çin'in BM'deki büyükelçisi Jieyi, Pekin'de bölge ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi.

Jieyi, "Kore yarımadasının yakın bir komşusu olarak Çin, bu yarımadada bir savaşın patlak vermesine hiçbir zaman izin vermeyecektir. Böyle bir durum ortaya çıktığında bu, kimse için iyi olmayacaktır" dedi.

Füzeler Japonya ve Guam'a ulaşabilecek menzilde

Güney Koreli yetkililer, Perşembe günü erken saatlerde bir orta menzilli füzenin fırlatıldığını, füzenin Wonsan kentinin doğusundaki kıyı bölgesine düştüğünü söyledi.

İkinci füzeninse akşam saatlerinde atıldığı, bunun da başarısız olduğu belirtildi.

Bu füzelerin yaklaşık 3000 kilometre menzilli olduğu yani Japonya'ya ya da ABD'nin Guam'daki topraklarına ulaşma kapasitesine sahip olduğu aktarılıyor.

Japonya'nın BM'deki büyükelçisi Motohide Yoshikawa, füzelerin 'Japonya'nın ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit oluşturduğunu' söyledi.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, Pyongyang'ı 'kışkırtıcı eylemlere son vermeye' çağırdı.

Kaynak: Birgun.net