Birleşmiş Milletler insan hakları yetkilisi Türkiye'nin güneydoğusundan gelen ihlâl haberlerini "endişe verici" diye niteledi, bağımsız soruşturma açılması çağrısı yaptı.

BBC Türkçe'nin haberine göre BM'nin İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Türkiye'yi de bağımsız soruşturma yürütecek ekibin bölgede engellenmeden gezebilmesine izin vermeye çağırdı.

Cenevre'de yapılan yazılı açıklamada Zeyd el Hüseyin, kendilerine Aralık ayı ortalarından Mart ayı başlarına kadar Cizre'de Türk ordusu ve güvenlik güçleri tarafından işlendiği ileri sürülen ihlâllerle ilgili bir dizi "çok endişe verici" haberin ulaştığını söyledi.

Cizre'deki üç bodrum

Açıklamada, bu haberlerde geçen iddialar arasında, kadın ve çocuklar da dahil, silahsız sivillere keskin nişancılarca veya tank ve diğer zırhlı araçlardan kasten ateş açılmasının da bulunduğu kaydedildi.

BM insan hakları yetkilisinin açıklamasında, bölgeden işkence, keyfi gözaltı, sivillere ait binaların orantısız tahribi haberlerinin de geldiği kaydediliyor.

Ama el Hüseyin, Cizre'de güvenlik kuvvetlerinin kuşattığı üç bodrum katına sığınmış 100 kişinin yakılarak öldürüldüklerine ilişkin haberleri "bunlar arasında en kaygı verici olan" diye niteliyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Türkiye hükümetinden daha önce de defalarca bağımsız insan hakları denetçilerinin çalışmasına izin vermesini istemiş ancak şimdiye kadar olumlu bir yanıt almamıştı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Aralık ayı ortalarından Mart ayı başına kadar sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı.

Kaynak: Birgun.net