Birleşmiş Milletler (BM) Suriye temsilcisi Staffan de Mistura Cenevre’de bugün yapılması beklenen ve iki yıldır sonuç alınamayan Suriye barış görüşmelerinde temsilciler ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelecek.

Suriye görüşmeleri kapsamında rejim heyeti ile müzakerelerde bulunacak olan Mistura, daha sonra sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile de görüşecek. Görüşmelerin tarafların bir arada bulunduğu toplantılar yerine BM adına Mistura’nın katılımcılarla ayrı ayrı ve ikili olarak sürdürülmesi bekleniyor.

'nın geçtiği bilgiye göre, BM Suriye temsilcisi Mistura’nın sözcüsü Khawla Mattar açıklamasında görüşmelerin bugün başlayacağını ve Mistura’nın rejim adına görüşmelere katılan Suriye BM Daimi temsilcisi Beşar El- Caferi’nin heyeti ile birlikte olacağını belirterek, “Mistura görüşmelere diğer katılımcılarla ve sivil toplum temsilcileri ile devam edecek. 25 Ocak’taki basın açıklamasında belirttiği gibi bunlar dolaylı görüşmeler olacak, kendisi taraflarla ayrı ayrı görüşecek” dedi.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu müzakere yüksek komisyonu ise görüşmelere katılmak için BM’ye sunduğu, kuşatmanın kaldırılması ve tutukluların serbest bırakılması, yardımların ulaştırılması gibi şartlar kabul edilinceye kadar görüşmelere katılmayacak.

Diğer taraftan BM Cenevre Ofisi’nde basın toplantısı düzenleyen Birleşmiş Milletler sözcüsü Ahmad Fawzi, açıklamasında katılımcıların kim olduğu ve görüşmelerin ne zaman başlayacağı konusunda net bir bilgi veremeyeceğini söyledi.

Suriye Ulusal Koalisyonu resmi temsilcisi Ahmet Ramadan, muhaliflerin görüşmeleri boykot kararını sürdürdüklerini ve “sivillere yönelik bombardımanlar” kesilmedikçe görüşmelere katılmayacaklarını söyledi.

Mistura’nın görüşmelerinin önümüzdeki bir kaç gün daha sürmesi planlanıyor.

Öte yandan görüşmelerin sürdüğü Cenevre Birleşmiş Milletler Ofisi’nde sabah saatlerinde güvenlik önlemlerinin azlığı ve sakin hava dikkat çekti.

Kaynak: Birgun.net