Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 71. dönem çalışmaları yeni Genel Kurul Başkanı Peter Thomson'ın, görevi 70. Dönem Başkanı Mogens Lykketoft'tan devralıp yemin etmesinin ardından resmen başladı.

Fiji'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Thompson, yemin ve devir töreninin ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 71. oturumunu resmen açtı. Thompson, geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler'e üye 193 ülke tarafından kabul edilen küresel kalkınma hedeflerinin uygulanmasının önemine değinen Thomson, “17 kalkınma hedefi başarıyla uygulanırsa bu gezegen insanlık için sürdürülebilir güvenli bir yer olacak" diye konuştu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 71. döneminde iki ayrı genel sekreterle çalışacaklarını ifade eden Thomson, Ban Ki Moon'un yerine seçilecek yeni genel sekreterin seçiminde beklentilerin karşılanması için en iyi adayın bulunmasında çaba göstereceğini söyledi. Thomson, seçilecek genel sekreter ve diğer Birleşmiş Milletlere bağlı organlarla uyum içerisinde çalışacağını da belirtti.

Genel Kurul Başkanlığı döneminde terör, sığınmacılar, cinsiyet eşitliği, insani krizler gibi birçok küresel sorunla mücadele edeceklerini vurgulayan Thomson, Suriye'de sağlanan ateşkesten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Thomson, taraflardan ateşkes koşullarına uymalarını istedi ve insani yardımların bölgede ihtiyaç sahiplerine ulaşması için tüm tarafların anlaşmaya uyması çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler 71. Dönem Genel Kurul Başkanı Thomson, Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi'nin yapısında gerekli reformların yapılması için çaba göstereceğini belirterek, reformlarla 21. yüzyılın gerçeklerine uyum gösterilebileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Thomson'ın yeni genel kurul başkanlığı görevine başlamasını kutladı, görevde kalacağı süre içerisinde kendisine tüm desteğini vereceğini söyleyen Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Siz görev döneminizde ben ve seçilecek yeni genel sekreter arasında köprü görevi üstleneceksiniz" dedi.

BM 71. Dönem Genel Kurul Toplantıları'na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. ()

Kaynak: Birgun.net