NURCAN GÖKDEMİR
[email protected]

TBMM’ye gönderilen dokunulmazlık fezlekelerinin sayısındaki hızlı artış hedefin muhalefet vekilleri olduğu kaygısını haklı çıkarıyor. HDP’li Meral Danış Beştaş, “İktidarın yargıya bu konuda talimat verdiğini kesin olarak biliyoruz” dedi.

BirGün’ün edindiği bilgilere göre, dokunulmazlık dosyalarının görüşüleceği Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nun gündeminde 2016 yılı Ocak ayı itibarıyla 550 milletvekilinden 80’i hakkında 330 adet dokunulmazlık fezlekesi bulunuyordu. HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 49 dosya ile ilk sırada yer aldığı fezlekelerden 182’si HDP, 105’i CHP, 34’ü AKP ve 9’u MHP milletvekilleri hakkındaydı. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu hakkında hiç dosya bulunmazken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 33, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 3, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın ise bir dosyadan dokunulmazlığının kaldırılması isteniyordu.

Bekleyenler de gönderildi

Ancak AKP’nin çatışmaları bahane ederek siyasi sonuç elde etme amacıyla dokunulmazlık konusunu “hodri meydan” diyerek gündeme getirmesiyle TBMM’ye dosya yağmaya başladı. Bir günde çoğunluğu HDP’li olmak üzere 30’a yakın milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin tezkerenin TBMM’ye sunulduğu oldu. Dosya sayısı bir anda 450’ye ardından 500’ün üzerine, son rakamlara göre de 619’a çıktı.

Şimdilik 136 vekil

En sonuncusu 29 Nisan olmak üzere bu arada sunulanlarla birlikte dosya sayısı dört ayda iki katına yakın artarak 619’a ulaştı. Bu dosyalarda 136 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması istendi.

Son dosyalarla birlikte HDP’nin 182 olan dosyası 366’ya, CHP’nin 105’olan dosyası 185’e, MHP’nin 9 olan dosyası 18’e çıkarken AKP’nin 34 olan dosya sayısı da sadece 12 artışla 46’ya yükseldi.

HDP’nin tamamına yakını

Dokunulmazlığının kaldırılması istenen milletvekili sayısı da oransal olarak HDP aleyhine arttı. Mecliste 59 milletvekili bulunan HDP grubundan Ocak ayında 22’sinin dokunulmazlığının kaldırılması istenirken son fezlekelerle bu rakam 50’ye fırladı. CHP’den 51, AKP’den 27, MHP’den 7 bir de bağımsız milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor. Bu rakamın teklif yasalaşıncaya kadar daha da artması bekleniyor.

******

‘Savcılara talimat verildi’

Meral Danış Beştaş (HDP Adana Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi): Bu fezlekeler HDP’ye karşı bir tehdit. ‘Terörle mücadele’ bahanesinin yer aldığı gerekçe de bunu açıkça ortaya koyuyor. Savcılıklara verilen özel talimatlarla geçmiş yıllara ilişkin fezlekelerin büyük bir hızla TBMM’ye gönderildiğini biliyoruz, sayıdaki bu büyük artış tesadüfi değil. Talimatlar bizimle ilgili. Artan dosyalar bizim, diğerleri tek tük geliyor. Yargıya talimat herkesin malumu, yargı bağımsızlığının, tarafsızlığının bu dönemde hiçbir karşılığı kalmadı.

Kaynak: Birgun.net