ERK ACARER

Almanya'nın günlük gazetelerinden ‘Taz’ (Die Tageszeitung), bir haftalık program dahilinde, BirGün ve Agos'u ağırladı. Dayanışma ruhu ve ekip çalışmasıyla ortaya özel bir 'taz' sayısı çıktı. Hem Türkçe hem Almanca içerikle hazırladığımız, 'taz’ günlük gazetenin konusu da Türkiye sınırlarını bile aşan 'basın özgürlüğü' olarak belirlendi. Yarın Almanya'da bayilerde olacak özel sayıyı, www.taz.de. web adresinden Türkçe okumak da mümkün.

'Baskı altındasınız, biliyoruz'
İki dilde yayınlanan gazetenin koordinasyonunu üstlenen Marlene Halser projenin amacını şu sözlerle anlattı: "Türkiye'de gazeteci olmanın zorluğunu biliyoruz, baskı altında çalıştığı ve ülkenizde iktidar eleştirisinin giderek daha can sıkıcı sonuçlar doğurduğuna şahidiz. Bu nedenle bir dayanışma ruhu geliştirmek istedik. 1978'ten beri aralıksız olarak yayın hayatına devam eden ‘taz'ın özel sayısında Türkiye'de yaşanan savaş ortamı, kutuplaşma ve bunun basına yansımalarını konu almak istedik. Sesimizin ve sesinizin Avrupa, Almanya ve Türkiye'den eşzamanlı duyulmasını istedik.”



‘Taz’ günlük gazetenin özel sayısında, muhalif basında çalışmanın zorlukları, bölgede gazetecilik yapmanın riskleri ve gün geçtikçe artan baskılar okuyucuya hem örnekler hem de röportajlar üzerinden anlatılmaya çalışıldı. Medyanın sağır ve dilsiz olduğu dönemlerde ortaya çıkan yeni mecralar üzerinde duruldu.

Önemli isimler
‘Taz’ günlük gazetede Alman meslektaşlarımızın çalışmalarının yanı sıra BirGün'den ve BirGün'ü anlatan yazı ve haberler var. Yine Agos muhabiri Gözde Kazaz da söz konusu özel sayı için yazılarıyla destek oldu. Günlük ‘Taz’ (Die Tageszeitung)'a bizlerle birlikte Ragıp Zarakolu, bölgede haber yaparken 'heyecanlı' olduğu gerekçesiyle tutuklanan Jinha muhabiri Beritan Canözer ve yurttaş gazeteciliğinin öne çıkan isimlerinden Elif Ilgaz gibi isimler de destek oldu.

Kaynak: Birgun.net