DERVİŞ CEMAL

İsviçre ve Fransa Birleşik Haziran Hareketi'nin ortak organize ettiği Basel'deki BirGün ile dayanışma etkinliği coşkuyla geçti. İsviçre'nin sınır kentinde Basel'deki etkinliğe gazetemiz yazarı CHP milletvekili İlhan Cihaner ve Yayın Koordinatörümüz İbrahim Varlı katıldı.
Yoğun katılıma sahne olan gece Birleşik Haziran Hareketi İsviçre Yürütme Kurulu'ndan Nurettin Elibal'ın açılış konuşmasıyla başladı.

Türkiye'deki gelişmeler bizleri de derinden etkiliyor

Elibal "Birleşik Haziran İsviçre ve Fransa olarak BirGün Gazetesi'nin açmış olduğu abone kampanyasına destek amacıyla bu buluşmayı organize ettik. Her iki ülkede yaşayan Türkiyeli göçmenler olarak BirGün ile ilişkilerimiz kuruluş gününe kadar geri gitmekte ve bugüne kadar da BirGün'e gerekli destekleri vermeye çalıştık. Bu buluşma sadece BirGün'e desteğin ötesinde Türkiye'deki siyasal gündeme duyarlılık taşıyan insanların da bir buluşmasına vesile oldu. Türkiye'de aydın demokrat aydınlanması sosyalist ve özellikle de Kürt halkına karşı yürütülen baskı ve sindirme politikaları bizleri de, yurt dışında yaşayan Türkiyeliler olarak derinden etkiliyor. Bu etkinlikle bu duyarlılığımızı da belirtmek istedik" dedi.

Konuşmanın ardından ünlü sanatçı Ali Asker sevilen şarkılarını seslendirdi. Müzik ziyafetinin ardından İlhan Cihaner ve İbrahim Varlı'nın söyleşisine geçildi.

Şiddet sarmalından AKP nemalanıyor

Türkiye'de yükselen şiddet sarmalının bir arada yaşama isteğini ciddi şekilde yok ettiğine dikkat çekerek konuşmasına başlayan Cihaner, bu konuda herkesin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirerek şiddet sarmalını yok etmesi gerektiğini söyledi. Sorunların barışçıl zeminde çözümü için çaba sarf edilmesini isteyen Cihaner, Birleşik Haziran Hareketi'nin bunun için önemli bir misyon yüklendiğini ve çaba sarfettiğini kaydetti. Şiddet ortamından AKP iktidarının nemalandığını ve bu durumu kendi rejiminin inşası için kullandığını söyleyen Cihaner, şiddetin ve çatışmaların son bulması kardeş kanının akmaması için demokratik bir cephe hattının örülmesi gerektiğini vurguladı.

Gündem belirleyen haberler yapıyoruz

İbrahim Varlı ise Türkiye'de basın üzerindeki baskıların her geçen gün arttığını, gazetecilerin gazete binalarından çok adliye koridorlarında mesai harcamak zorunda kaldıklarını söyledi. BirGün'ün de bu baskılara en fazla maruz kalan gazetelerden bir tanesi olduğunu kaydeden Varlı, BirGün'ün toplumsal muhalefetin sesi olduğu için, ezilenlerin, ötekilerin, dışlananların yanında olduğu için özellikle hedef alındığını kaydetti. BirGün'ün ülkenin gündemini değiştiren haberlere imza attığını, "Karaman'daki cinsel istismar, Diyanet'in ensest fetvası, Yeşil Kartlı Canlı Bomba" haberlerinin bunun somut örnekleri olduğunu vurguladı.
Gece soru cevap bölümünün ardından yapılan çeşitli aktivitelerle sona erdi.

Kaynak: Birgun.net