Doğu Eroğlu

Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararının iptali için açılan davanın bilirkişi heyetinin Akkuyu NGS’nin yaptırdığı otelde konaklayacağı ortaya çıktı. Oteli inşa eden firmanın yetkilileri daha önce Mersin yerel basınına yaptıkları açıklamada, otel projesini Akkuyu NGS A.Ş. yönetiminin talebi üzerine planladıklarını, otelde Akkuyu NGS çalışanlarının da konaklayacağını belirtmişti. Ulu Resort Oteli’ni yaptıran Ulu İnşaat firmasının internet sitesine göre, firma Akkuyu NGS A.Ş.’den 1 milyon dolarlık bir başka inşaat ihalesi daha almış. BirGün’ün ulaştığı otel yönetimi de 10 Temmuz akşamı bilirkişi heyeti ve beraberindekilerin otelde konaklayacağını doğruladı.

Tebligatla ortaya çıktı
Davada 4 Şubat 2016’da keşif kararı alınmış, geçtiğimiz günlerdeyse keşfin 11 Temmuz tarihinde gerçekleştirilmesine karar verilmişti. Ancak keşiften önce Mersin Nükleer Karşıtı Platform mensupları adına Sabahat Aslan’a tebliğ edilen belge, bilirkişi heyetinin tarafsızlığıyla ilgili kuşkulara yol açacak önemli bir ayrıntıyı ortaya çıkarttı. Belgeye göre, 15 kişiden oluşacak bilirkişi heyeti, keşif için 11 Temmuz günü saat 09.30’da, Ulu Resort Otel adresinden keşfin yapılacağı proje alanına hareket edecek. Bu tebligat üzerine otel yetkilileriyle BirGün’ün yaptığı görüşme, bilirkişi heyetinin konaklaması için10 Temmuz tarihine otelde rezervasyon yaptırıldığını kesinleştirdi.

Akkuyu NGS A.Ş.’nin talebiyle inşa edildi
Bilirkişilerin konaklayacağı otelin Akkuyu NGS için inşa edildiğini, oteli inşa eden ve işleten, aynı zamanda tesisin sahibi de olan Ulu İnşaat şirketinin yetkilisi, otelin açılışında söylemişti. Mersin’in Gülnar ilçesindeki gelişmelerin yer bulduğu Gülnar City internet sitesine göre (gulnarcity.com), 5 yıldızlı tatil köyünün açılışında konuşan Ulu İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Osman Ulu, otelin Akkuyu NGS yönetiminin talebiyle inşa edildiğini aktarmış. Ulu’nun açılıştaki konuşması şöyle: “Buraya 20 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Rus ortaklığımız yok ama Rusların böyle bir yere ihtiyacı olduğuna yönelik talepleri var. Nükleer santrali kuracak olan Akkuyu NGS, burada konaklamak üzerine büyük bir boşluk olduğunu, böyle bir tesise ihtiyaçları olduğunu bize bildirdi. Buranın müşterisinin yüzde 25'ini Ruslar oluşturacak. Yani nükleer santralde çalışan personel ve aileleri kalacak.”

Akkuyu NGS’den başka ihale de aldı
ÇED Olumlu Kararının iptali istemiyle açılan davada çıkacak karar üzerinde önemli etkisi olacak bilirkişi raporunu oluşturacak isimler, Akkuyu NGS projesini yapacak Rosatom’un isteğiyle inşa edilen Ulu Resort Hotel’de konaklayacak. Ancak otelin sahibi Ulu İnşaat tarafından Akkuyu NGS için yapılan tek proje bundan oluşmuyor. Ulu İnşaat firmasının internet sitesindeki, ‘Yurtiçi gerçekleşen projeler’ kısmında belirtildiği üzere, Akkuyu NGS için otel dışında bir başka inşaat projesi daha gerçekleştirildi. Sitedeki bilgilere göre, Ulu İnşaat Akkuyu Nükleer Santralı projesi için Atomstroyexport şirketine 1 milyon dolar bedelli inşaat projesi gerçekleştirdi. Öte yandan yerel kaynaklara göre, Akkuyu NGS projesi için inşa edilmesi planlanan lojman ve diğer konut projelerinde de altyüklenici olarak Ulu İnşaatın ismi geçiyor.

Kaynak: Birgun.net