Almanya, Hollanda, Danimarka gibi Avrupa ülkelerinde Ortadoğu ve Asya’dan kaçan birçok mülteci İslam dininden Hıristiyanlığa geçiyor.

Milliyet'in haberine göre sayıların giderek artması Avrupa’da tartışma yaratırken, duruma şüpheyle bakanlar mültecilerin iltica başvurularının daha rahat şekilde kabul edilmesi adına bu yolu seçtiğini savunuyor.

Bu ayın başında Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen toplu vaftiz töreninde, yüzlerce Pakistanlı ve Afgan Hıristiyan olmak için sıraya girmişti. Bu tören, ülkede son dönemde sık sık gerçekleşen toplu vaftizlerin bir yenisi olurken Kuzey Avrupa ülkeleri Hollanda ve Danimarka’da da benzer bir durumun yaşandığı aktarılıyor. Kuzey Avrupa ülkelerinde yerel halkın son yıllarda giderek ayağının kesildiği kiliseleri şimdi din değiştiren mültecilerin doldurduğu belirtliyor.

Din adamları memnun: ‘Tanrı'nın bir hediyesi’

Birçok din adamı ise durumdan memnun. Almanya’nın başkenti Berlin’deki Evanjelik-Luteran Kilisesi’nin rahibi Gottfried Martens durumu “Tanrı’nın bir hediyesi” olarak niteliyor. Son üç yıl içinde sadece bu kiliseye, çoğu İranlı ve Afgan olmak üzere 1200 mültecinin Hıristiyan olmak için başvurduğu belirtiliyor. Alman ARD televizyonuna göre, son dönemde Hamburg’daki Farsi Kilisesi’nde 600 mülteci din değiştirdi.

Kuzey Avrupa’da din değiştiren mültecilerin sayısı konusunda resmi bir rakam bulunmazken, farklı basın kuruluşlarında çıkan haberler incelendiğinde bu rakamın binleri, hatta on binleri bulduğu görülüyor. Hamburg’da 80 göçmenin katılımıyla düzenlenen bir vaftiz törenini izleyen Alman Stern dergisine konuşan İranlı bir kadın, “Tüm hayatım boyunca İslam’da huzur ve mutluluğu aradım ama bulamadım” derken, bir başka mülteci, hayatındaki sevgi eksikliğini Hıristiyanlık inancı sayesinde giderdiğini söyledi.

Hollanda’da evenjelik kiliseler din değiştirmelere destek olurken bir yandan da entegrasyon sürecine yardımcı olma amacıyla mültecilere ücretsiz Flemenkçe dersleri veriyorlar, geçici olarak Hıristiyan ailelerin yanında barınma imkanı sağlıyorlar. Kiliselere göre, mültecilerin kararının iltica başvurusuyla ilgisi yok. Zira Hollandalı yetkililer din değiştiren kişilere şüpheyle baktığı için bu durum başvurularının kabul edilmesini kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyor.

Almanya’da ise din değiştirmenin, iltica sürecine olumlu etki yarattığı düşünülüyor. Berlinli rahip Martens, neredeyse cemiyetlerindeki tüm mültecilerin başvurusunun kabul edildiğini söylüyor.

Karşı çıkan kiliseler de var

Ancak kimi kiliseler ise bu duruma şüpheyle yaklaşıyor. Hollanda Keizersgracht Kilisesi Rahibi Gerhard Scholte, daha önce Nazilerden kaçan Yahudilere yardım ettiklerini hatırlatarak sadece hayat kurtarması durumunda din değiştirmeye destek verdiklerini söyledi.

Scholte, “Herkes Tanrı’nın evladıdır. İnanç şartlara bağlı olmamalı” dedi. Scholte, bazı mültecilerin Hıristiyanlığı özgürlükle bağdaştırdığını belirtiyor. Ancak bazı kiliselerin oldukça katı olduğunu hatırlatarak, “Bana hangi kiliseden olduğunuzu söylerseniz, gerçekte ne kadar ‘özgür’ olacağınızı anlatırım” diyor.

Kaynak: Birgun.net