Teknoloji devi Apple ile ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) arasındaki gizlilik tartışmasına Microsoft’un sahibi Bill Gates de katıldı. Financial Times’a konuşan Gates’e göre Apple terörizmle mücadele etmek için FBI’a destek olmalı.

Diken'de yer alan haberde, FBI Apple’dan Kaliforniya eyaletinde 14 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan San Bernardino saldırganı, IŞİD destekçisi Syed Rizwan Farook’un telefonuna ait şifreyi kırmasını istemiş, ancak mahkeme kararına rağmen Apple, gizlilik haklarının ihlalini gerekçe göstererek talebi reddetmişti.

Apple’a Google, twitter ve Facebook’tan da destek gelmişti.

Ortada münferit bir talep olduğunu belirten Gates ise bunun herhangi birinin telefon şirketinden ya da bankadan kayıtları talep etmesinden farkı olmadığını savundu.

Mahkeme kararı, Apple’dan, FBI’ın, telefonun şifresinin 10 kez üst üste yanlış girilmesi durumunda devreye giren ‘bellekten silme’ özelliğini aşmasına yardımcı olmasını istiyor.

Apple, kullanıcılarından da şirket politikasını desteklemelerini istemiş, ancak kullanıcılardan bazıları güvenlik için bilgilerin FBI ile paylaşılmasından yana görüş belirtmişti.

Teknoloji şirketleri ile FBI arasındaki ilk gizlilik ihtilafı 2014 yılında FBI Başkanı James Comey’in Apple ve Google’ın yeni işletim sistemleri yüzünden telefonların kolayca takip edilemediğini belirtmesi üzerine yaşanmıştı.

Kaynak: Birgun.net