Almanya'dan uydu aracılığıyla izlenen orman kartalı, Afrika'dan Avrupa'ya göç ettiği sırada Hatay'da vuruldu. Almanya'nın başkenti Berlin'deki Dünya Yırtıcı Kuşları Araştırma Grubu görevlisi Dr. Bernd Meyburg ve ekibince uydu aracılığıyla izlenen Jan isimli küçük orman kartalının, Hatay'ın Samandağ ilçesinde avlanan kişilerce öldürüldüğü belirtildi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerafettin Kaya, yaptığı yazılı açıklamada,Alman kuş bilimcilerin uydu vericisi takarak yıllardır izlediği küçük orman kartalının (aquila pomarina), Afrika'dan Avrupa'ya göçü sırasında Samandağ'da vurulduğunu bildirdi.

Küçük orman kartalının, sırtındaki uydu vericisiyle ölü bulunduğunu ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

'Kuşun ölüsüne ve sırtında taşıdığı vericiye ulaştık'

"Uydu vericisinin takıldığı 2013'ten beri Afrika'nın güneyi ile Polonya arasındaki göçleri düzenli kayıt altına alınan 'Jan' adlı erkek kartal, bu yıl ilkbahar göçünü tamamlayamadı. Dr. Meyburg, özellikle yırtıcı kuş araştırmacılarının üyesi olduğu haberleşme gruplarına ilettiği mesajında, kuşa takılı vericinin günlerdir belli bir noktadan sinyal verdiğini, bu durumun kuşun ölmüş olabileceğini gösterdiğini bildirdi ve kuşun akıbetini öğrenmek üzere o bölgeyi kontrol edebilecek kişilerden yardım istedi. Bunun üzerine Dicle Üniversitesi ornitologlarından Prof. Dr. Murat Biricik, bizlerle temasa geçti. Bizler de öğretim üyemiz Doç. Dr. Feza Can ile sinyal alınan bölgeye gittik ancak ilk gün bulamadık. Ertesi gün yeniden alana gittiğimizde Eriklikuyu köyü sakinlerinin de yardımıyla kuşun ölüsüne ve sırtında taşıdığı vericiye ulaştık."

'Kışı Afrika'da geçiren kuşlar, İsrail, Lübnan ve Suriye üzerinden Anadolu'ya geliyor

Kaya, küçük orman kartalının, kaçak avlanan kişilerce vurulduğunu bildirdi.

Akdeniz'in doğu kıyılarının, başta yırtıcı olmak üzere özellikle kanat çırparak değil süzülerek yol alan leylek, ak pelikan gibi büyük göçmen kuşlar için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Kaya, her yıl ilkbaharda, kışı Afrika'da geçiren sayısız kuşun bu yolu kullanarakİsrail, Lübnan ve Suriye üzerinden Anadolu'ya ulaştığına işaret etti.

Kuşların buradan da Avrupa ve Asya'ya dağıldığını belirten Kaya, "Ne var ki göç kuşları, söz konusu güzergahın belli bazı yerlerinde öteden beri süregelen yasa dışı bir uygulamaya maruz kalıyor ve silahlı kişilerce nedensiz yere öldürülüyor." ifadesini kullandı.

Kaya, göçmen kuşlarının güzergahının gözetim altında tutulması ve kaçak avcılığın önüne geçilmesi için herkesin duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Birgun.net