AKP, CHP ve MHP Ankara Kızılay’daki saldırı üzerine ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride, “Terör saldırılarının arkasında Türk milletinin birliğine ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bütünlüğüne yönelik tarihi emeller vardır” denildi. Bildiriye imza atmayan HDP ise bildiri için, “Hükümeti aklama çabası” değerlendirmesinde bulundu.

HDP bildiriye imza atmama gerekçesini bir açıklamayla duyurdu.

HDP Grup Başkanvekilleri Çağlar Demirel ve İdris Baluken tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Meclis, sorunların çözüm yeridir. Yaşanan saldırılar sonrası açıklama yapmakla yetinmek, Meclisin halktan aldığı yetkiyle sorunlara çözüm bulmak değildir. Asıl sorumluluğu ve görevi böylesi saldırıların araştırılması ve çözüm yollarının bulunması olan Meclisi bir bildiriyle sorumsuz ve görevsiz kılmak, hükümet ve Saray çevresinin bu kurumu kendi sorumluluklarını örtme aracı haline getirme çabasıdır. Halktan alınan yetkiyle ortak bir tutum sahibi olma aracı bildiri değil, bu ve benzeri saldırıların bir daha yaşanmasını engelleyecek Çözüm Komisyonunun kurulmasıdır. Mecliste grubu bulunan bütün partilere çağrımız, bir an önce bir Çözüm Komisyonu kurarak, halka karşı sorumluluğumuzu yerine getirmektir. Bildiri, Meclis çalışması tarzı değil, hükümetin sarıldığı kendini aklama çabasıdır,” denildi.

Açıklamada, “Bildiri ısrarı, ‘Ya bizdensiniz, ya da teröristsiniz’ sığ anlayışının, en faşizan göstergesidir. Görevini ve sorumluluğunu yerine getirmeyenlerin, halka hesap vermeyenlerin Meclis üzerinden kendini aklama çabalarını ibretle izlemekteyiz,” ifadelerine yer verildi.

HDP, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nca hazırlanan 14 Mart saldırısına ilişkin Kınama Bildirisi’ni de imzalamadı. Komisyonun HDP’li üyeleri, son bir yılda sivillere yönelik tüm katliamlara karşı duyarlılık çağrısı yaptı.

Kaynak: Birgun.net