Ömür Şahin Keyif / Washington
[email protected]


New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, ABD’de 75 yılla yargılanan Rıza Sarraf’ın davanın ve delillerin iptali taleplerinin reddini istedi.
İran’a karşı uluslararası yaptırımları delmek, kara para aklamak ve dolandırıcılık gibi suçlar nedeniyle geçen Mart ayından beri ABD’de tutuklu bulunan Rıza Sarraf, son olarak hakkında 75 yıl hapis istenen iddianamenin ve kendisine yöneltilen suçlamaların iptalini, dava dosyasına konulan delillerin ise geçersiz sayılmasını istemişti. Sarraf, ABD vatandaşı olmaması ve yaptığı para transferlerinin niteliğini gerekçe göstererek Bharara’nın suçlamalarının kendisine yöneltilemeyeceğini ileri sürmüş, ayrıca Mart ayında Florida’da tutuklandığında yapılan ilk sorgunun usulsüz olduğunu, haklarının yüzüne okunmadığını vurgulamıştı.

İptal talebine red istendi

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın ofisi ise 63 sayfalık detaylı dosyasında, Hakim Richard Berman’dan Sarraf’ın iptal taleplerinin reddini istedi. İptal talebi söz konusu olduğunda, “Mahkeme iddianamedeki iddiaları doğru kabul etmeli, Sarraf’ın kendisine yönelik suçlamaların doğasını değiştirme çabaları başarısızlığa uğramalı” denildi.

Sarraf söz konusu davanın ABD’de emsalinin olmadığını da ileri sürmüştü. Dosyada, farklı iddialar için 100 kadar davadan örnek gösterildi ve “muhtemelen burada emsalsiz olan; sanığın yasa dışı planının, İranlı ve Türk hükümet yetkililerine ve bankalara erişiminin boyutları” denildi.
Dosyada İran’a yönelik uluslararası yaptırımlara ilişkin ayrıntılı notlar düşüldü. “İddianamenin, Sarraf’ın bilerek ve isteyerek bu planın parçası olduğunu ileri sürdüğü, kanıtların da bunu ispat edeceği” belirtildi. Sarraf’ın bilgisayarında bulunan ve imzası için hazırlanmış olduğu ileri sürülen İran Merkez Bankası’na yazılmış ‘ekonomik cihat’ ve ‘yaptırımlarla mücadele’ ifadelerini içeren mektubuna da yer verildi.
Dosyada, Sarraf’ın Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde çeşitli şirketleri yönettiği belirtilirken, “Sarraf, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan bankaların ve diğer işletmelerin yanı sıra bu şirketler ağını, uluslararası finansal para transferlerini yürütmek için, İran’ın adına ya da çıkarına kullandı” ifadelerine de yer verildi.

İtiraz ettiler

Bharara, Sarraf’ın Mart ayında Florida’daki ilk sorgusunun usulsüz olduğu iddiasına da itiraz etti, gümrük polisinin ilk sorgulamasının olağan olduğunu, FBI ajanlarının sorgulanmasından önce usule uygun olarak Sarraf’ın yüzüne haklarının okunduğunu belirtti. Sarraf tutuklandığında el konulan cep telefonundan servetinin boyutlarını gösterdiği ileri sürülen fotoğraflar da çıkmıştı. Bharara bu fotoğrafları da içeren delillerin iptal talebine de karşı çıktı.

Rıza Sarraf davasının jürili yargılamasının Ocak ayında New York’ta başlaması bekleniyor.

Kaynak: Birgun.net