New York Basın Birliği (NYPA) tarafından düzenlenen yıllık konferansa katılan Bharara, yaptığı konuşmada Türkiye’ye de değindi.

Rıza Sarraf’ın tutuklanmasının ardından Türkiye’de iktidara yakın gazetelerde hakkında yayınlanan iddialara da değinen Bharara, havuz medyasını sert sözlerle eleştirdi.

EN APTALCA İDDİA

İddiaların ‘ahmakça’ olduğunu belirten başsavcı şunları söyledi: “Güya, bu davayı açmamın sebebi, benim, Hindistan’ın Pencap eyaletinden çıkmış, New Jersey’de büyümüş ve Manhattan’da ABD Başsavcısı olmuş Preet Bharara’nın, Türkiye’deki hükümeti devirmeye azmetmiş bir takım kişiler tarafından yaklaşık 2.5 milyon dolara satın alınmış olmamış. ABD Başsavcısı olarak görev yaptığım süre zarfında hakkımda bir çok saçma şey yazıldı, fakat burada, hepinizin huzurunda teyit edebilirim ki, içlerinde en aptalcası buydu.”

Sarraf’ın Miami’de yakalanmasından sonraki birkaç gün içinde Twitter’daki takipçi sayısının 287 bine çıktığını anlatan Bharara, bu duruma 'Türkiye’de yolsuzluğa karşı gerekli önlemlerin alınmadığı’ yönündeki yaygın kanaatin neden olduğunu söyledi. Bharara, “Bu konuda bir yorumda bulunmayacağım. Fakat kamuoyunda böyle bir kanaatin var olduğu bir gerçek” dedi.

Türkiye'nin, ülkedeki medya organlarının özgür olmadığı yolundaki düşüncesinin de kendi sosyal medya hesabına gösterilen ilgide etkili olduğunu kaydeden Bharara, uluslararası kuruluşların Türkiye’deki basın özgürlüğü raporlarını katılımcılarla paylaştı. Freedom House’un 2015 yılı raporunda, Türkiye’ye ‘özgür olmayan’ ülkeler kategorisinde yer verdiğini ifade eden Bharara, “Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Türkiye’de 13 gazetecinin yaptıkları haberden dolayı hapiste olduğunu ve medya şirketlerine yönelik, taciz ve otosansür de dahil olmak üzere sıkı bir baskı politikası yürütüldüğünü rapor etmektedir” diye konuştu. Bharara ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, aralarında gazeteciler ve çocukların da bulunduğu 1800’den fazla kişiye kendisine hakaret ettikleri gerekçesiyle dava açtığını hatırlattı.

İktidara yakın yayın politikası ile bilinen Star gazetesi, Bharara’yı ‘paralel’ ilan etmişti. Gazetede (26 Mart 2016) manşetten “Himmeti aldı, FETÖ şerifi oldu!” başlığıyla verilen haberde, “ABD’li savcı, FETÖ’nün yıllık 2,5 milyon dolar ödediği hukuk bürosunun avukatlarından senatör Schumer’in bir numaralı adamı” denmişti.

Kaynak: Birgun.net