ALPER BAHÇEKAPILI
@abahcekapili

Beyonce’nin 2011’de, ‘headliner’ olarak yer aldığı Glastonbury’de sahneye çıktığı anı hatırlıyorum. PyramidStage isimli ana sahnede Beyonce’nin şovunun başladığının habercisi olan, çok uzaklardaki sahnelerden bile görülen havai fişeklerin atıldığı yere doğru koşmaya başlamıştı birçok kişi. Konserin ilk şarkısı Crazy In Love’ın ritmiyle uyumlu atılan o havai fişekler hepimiz için sihirli bir değnek etkisi yaratmıştı. Bizler için zaman durmuş, Beyonce’nin zamanı başlamıştı. Yaptığı her şeyde tüm dikkatleri üzerine toplamayı başarıyor Beyonce. Pop müzikle arası –son birkaç yıla kadar- çok da güçlü olmayan, dünyanın en büyük festivallerinden birinde dahi, ilginin merkezinde olabiliyor.

Hiç kimselerin haberi olmadan, geçen hafta aniden yayınladığı yeni (görsel) albümü Lemonade ile de müzik dünyasında olup biten birçok şeyi kenara bırakmamızı ve gözümüzü ona dikmemizi sağladı Beyonce. Zira yeni albümündeki 12 şarkı da BillboardHot 100 listesine girdi. Taylor Swift’in bir önceki rekoru olan 11 şarkıyı da geçerek, Billboard Hot 100 listesinde aynı anda en çok şarkıyla yer alan kadın müzisyen oldu.

Ama bu şarkılardan önce gözlerin dikildiği ilk yer HBO’da prömiyeri yapılan, Beyonce’nin bu yeni albümüyle bir bütün olarak sunduğu filmi Lemonade idi. Birbirleriyle devamlılık halinde olan, Lemonade’deki şarkılar için özel olarak çekildiği anlaşılan videolar bütününden oluşuyor bu mini film. Beyonce’nin başrolünde olduğu Lemonade müziği, modayı, sanatı ve dansı sanki dünyadaki prestijli bienallerden biri için çekilmiş gibi gözüken, sürreal bir filmde buluşturuyor.

HBO’daki bu gösterimin ardından film ve albümün kendisi Beyonce’nin kocası Jay Z’nin müzik servisi Tidal’da (streaming için) öncelikli olarak yayınlandı. Hizmete girdiği dönemden bu yana gidişatı konusunda soru işaretleri olan Tidal, bu tip ‘exclusive’ içeriklerle dinleyicileri kısmen de olsa kendi safına çekebilmeyi deniyor. Kanye West ve Rihanna gibi müzik endüstrisinin hayli popüler ve büyük isimlerinin ‘streaming’ açısından öncelikli temsilcisi olmasının yanı sıra Tidal, Prince’in tüm kataloğunu barındırmasıyla da şu günlerde dinleyiciler açısından tercih sebebi. Beyonce’nin de yeni albümüyle ilgiyi arttıracağı kesin.

Jack White’tan James Blake’e

Lemonade, bir zamanların pop fenomeni Destinys Child’ın parıldayan müzisyeni Beyonce’nin hayatında kat ettiği muazzam yolun, yaşadığı sorunlar karşısında bir kadın olarak daha da olgunlaşmasının, müzikal açıdan yetkinliğinin bir yansıması niteliğinde. Jay Z ile yolunda gitmeyen evliliğinin getirdiği hayal kırıklığı ve kızgınlık, duygusal açıdan kariyerindeki en yoğun albümünün ortaya çıkmasını sağlamış. Bu duygusal yoğunluğun teşvik ettiği dışavurum ihtiyacı, Beyonce’nin müziğinde de daha keskin, özgür ve cesur davranmasına neden olmuş. Lemonade

Yeah Yeah Yeahs’in Maps’ine gönderme yapan Hold Up, müzisyenin çatırdayan evliliğine dair albümdeki ilk sinyalleri veriyor. Hemen ardından gelen, Led Zeppelin’in When The Levee Breaks’inden sample’lar da içeren Don’t Hurt Yourself’de ona Jack WhiteThe WeekendJames Blake’in eşliğindeki kısa piyano baladı Forward ise ürkütücülüğüyle etkileyen bir melodi barındırıyor. Albümün kapanışına doğru gelen Freedom ve Formation’da ise Beyonce, Amerika’daki ırk ayrımcılığına dair mesajlar veriyor. Freedom’ın The Black Keys’i ve hafiften Gil Scott-Heron’ı andıran tonu ise özellikle dikkate değer.

Sonlara doğru gelen bu sosyal mesajlar albümün odağını çok da değiştirmiyor aslında. Başta söylediğim gibi, Lemonade Beyonce’nin Jay Z ile sorunlu evliliğinden ilham alıyor. Beyonce, ilk albümü Dangerously In Love’daki o muhteşem çıkışını Jay Z ile yazdığı bir aşk şarkısıyla, Crazy In Love ile yapmıştı. Kariyerinin en muhteşem albümündeki şarkıları ise aynı aşk karşısında yaşadığı hayal kırıklığı neticesinde yazdı. En güzellerinden birini de, All Night’ı da kapanışa saklamış Beyonce. Onca öfkeli sözün ardından, “Seni nasıl özledim, sevgilim” diyor şarkının sonunda. Jay Z’yi affeder mi bilmem. Ama o olmasa da eşsiz güzellikte şarkıları seslendireceği kesin. Lemonade bunun en muhteşem kanıtı.

Kaynak: Birgun.net