RABİA YILMAZ
[email protected]
@rabiaylmaz

İstanbul’un Beykoz ilçesi Gümüşsuyu Mahallesi Karlıtepe Bölgesi’nin ranta açılması için AKP destekli bir çalışma yürütüldüğü iddia edildi. İstanbul’un Çamlıca’dan sonra en yüksek tepesi olan Karlıtepe’de yurttaşların fahiş bedeller biçilen arsalar için AKP’li meclis üyelerinin büyük firmalara ‘aracılık’ yaparak satışını sağladığı ve dudak uçuklatacak komisyonlar aldığı ifade edildi.

AKP’li üyelerle firma sahipleri aynı karede

Beykoz halkının uzun süredir konuştuğu ve tepki gösterdiği söz konusu iddiaları doğrulayan, Beykoz Belediyesi’nin AKP’li Meclis üyeleri Engin Yıldız ve İbrahim Hocaoğlu ile DAP Yapı’nın çalışanlarından Gökhan Yılmaz ve Mudanya Gayrimenkul‘un İcra Kurulu Başkanı Berrin Önder’in aynı karede yer aldığı fotoğrafa BirGün ulaştı. Ayrıca fotoğraf karesinde bu 4 ismin dışında sahip olduğu araziyi satmak ya da takas yapmak amacı ile bulunan kişi veya kişilerinde olduğu belirtildi.

İlçe bünyesindeki iddialar ise, AKP’li meclis üyelerinin bölge halkını, arsalarının yüksek bedellerle satılamayacağına ikna ettiği ve arsaları bedelin çok altında firmalara vermesini sağladığı yönünde.

Geçen dönem de meclis üyeliği yapan bu iki isim hakkında Beykoz’un çeşitli yerlerinde arsasını satmak isteyen yurttaşlarla yapı firmaları için ara buluculuk yaptığı iddialarının sürekli gündemi meşgul ettiği belirtildi.

Planlar çıkmadı ama arsalar satılıyor

Yaklaşık yüzde 86’sı ormanlık alan olan ve doğal yapısı nedeniyle imar izni olmayan Beykoz için 1/5000’lik planların İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlandığını, ancak henüz askıya çıkmadığını ifade eden CHP Meclis üyesi Cavit Gül, “Planlı bölge ancak, henüz planlar çıkmadı. Yakın zamanda planların çıkacağını düşünüyoruz, çünkü arsa toparlaması 2014’ten bu yana devam ediyor. Söz konusu firmaların bu planlarla ilgili içeriden bilgi almış olabileceğini düşünüyoruz’’ dedi.

Yapı ilişkileri zinciri

Yapı firmalarıyla ilişkilerin bunlarla sınırlı olmadığı da belirtiliyor. Beykoz Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Eyüp Salih Elmas ile İmar ve Şehircilik Müdiresi Hayriye Gül Totu‘nun da Sur Yapı‘da çeşitli görevlerde bulunduğu, AKP Beykoz Teşkilatı ile uzaktan yakından ilgisi olmayan meclis üyesi Furkan Köse’nin de EA İnşaat ile ilgili olduğu ifade ediliyor. EA İnşaat’ın Beykoz Kavacık ve Kartal’daki faaliyetlerinde bizzat etkili olduğu iddia edilen Köse’nin geçmişte bu konuya benzer niteliklerde yapılan haberlere de bir yalanlamada bulunmadığı ifade edildi. AKP’li Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in de durumdan haberdar olduğu, bu iddiaları yalanlamadığı belirtildi.

‘Beykoz uzun süredir bunu konuşuyor’

Bu iddiaların uzun süredir ilçe gündemini meşgul ettiği, ancak bir şey yapılmadığını ifade eden Beykoz Belediyesi CHP Meclis üyesi Cavit Gül, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

AKP’li meclis üyesi arkadaşlar, bölgede arsa toplayan DAP Yapı ve Mudanya Yapı ile Karlıtepe’deki bir kafede buluşmuşlar. Tabi ben yanlarında olmadığım için o fotoğrafı gördükten sonra bir araştırma yaptım, “O bölgede yazıhaneleri olan ve arsa toplayan bu firmalarla Meclis üyelerinin ne işi olabilir?’’ diye. Bir yakınlıkları dostlukları varsa, onu bilemiyorum, kendileri açıklasınlar’’ diye konuştu.

‘Kamuoyuna açıklasınlar’

Söz konusu firmaların 2014 yılından bu yana 2B çerçevesinde bölgede çok fazla arsa topladıklarını belirten Gül, şunları söyledi:

“Bir şey var ya da yok. Ama bu arkadaşlar bir basın açıklaması yaparak, bunu kamuoyuna açıklamalılar. Bizler de ne olduğunu öğrenmiş oluruz. Bir belediye meclis üyesinin yapı firmalarıyla aynı masada oturmasını doğru bulmuyorum. Ben olsam oturmam, çünkü tarafsızlığı ortadan kaldıran bir durum bu.’’

Kaynak: Birgun.net