BİRGÜN / ANKARA

BES, Maliye Bakanlığı’nda “Eşitlik ve Adalet” talebiyle İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır başta olmak üzere 22 il ve 40 noktada eylemler yaptı.

"Eşit işe eşit ücret" talep eden BES üyeleri, İstanbul'da Beyoğlu ve Beşiktaş Vergi Daireleri ile İstanbul Defterdarlığı önünde, Ankara'da Mithatpaşa, Maltepe, Ostim, Kızılbey, Keçiören ve Dışkapı Vergi Daireleri önünde ile İzmir'de Basmane Vergi Dairesi, Diyarbakır'da ise Vergi Dairesi Başkanlığı önünde eylemler gerçekleştirdi.

BES üyeleri eylemlerde, “On yılı aşkın bir süredir devam eden ve Maliye Bakanlığı’nda görev yapan herkesin mutsuzluğunun kaynağı olan uygulamalara karşı her kadro ve unvandan maliye emekçisi olarak artık yeter diyoruz” diye haykırdı. Yapılan eylemlerde, “Bir aradayız. Taleplerimiz için bir adım daha atıyoruz. Maliye emekçileri olarak ‘artık yeter’ diyoruz” vurgusu öne çıktı.

Türkiye’nin dört bir yanında eylem

Basın açıklamasında, “Eşitlik ve adalet talebimizi Türkiye’nin her yanında bugün bir kez daha haykırıyoruz. Taleplerimiz karşılanıncaya kadar adımlarımızı daha da sıklaştırarak, mücadelemizi yükselteceğimizi bugün buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Anayasanın 55 Maddesi ‘…… ücret emeğin karşılığıdır. Devlet çalışanların yaptıkları işe uygun, adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır’ hükmü yer almakta, yine anayasanın 10. Maddesi eşitlik ilkesini tanımlamaktadır. Anayasa’ya aykırı olarak, aynı masalarda aynı işi yapan maliye emekçileri arasındaki 1000 TL’nin üzerindeki maaş farkına bir kez daha artık yeter diyoruz” denildi.

BES üyelerinin talepleri şu şekilde:

*Üniversite mezunu olmayan maliye emekçilerine sınav hakkı tanınmayarak halen binlerce maliye emekçisinin uzun yılların birikimine dayanan ‘uzman’lığını yok sayan zihniyeti kabul etmiyor, maliye emekçilerini KPSS ve Açık Öğretim Fakültesi kapılarında süründürüp, sonrada sınav açmıyorum diyen zihniyeti buradan bir kez daha kınıyoruz.

*Gelir Uzmanlarını merkez/taşra olarak ayrıma tabi tutup, ücret adaletsizliği yaratan zihniyeti kabul etmiyor, ek gösterge adaletsizliğinin giderilmesini istiyoruz.

*Defterdarlık ve Gelir Uzmanlığı sınavı açılmasını, sınavlara katılım konusunda maliye emekçilerinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor, sınavlarda mülakat uygulamasına son verilmesini talep ediyoruz.

*Maliye emekçilerini itibarsızlaştıran il içi rotasyonlara da maliye emekçilerini tasfiye etmeyi amaçlayan olası iller arası rotasyonlara da ‘Rotasyon Sürgündür, Sürgüne Hayır!’ diyoruz.

*Maliye hizmetlerinin ve maliye emekçilerinin bütünleşmesi etkin bir Maliye Bakanlığı işleyişinin olmazsa olmazıdır. Gelir ve gider ayrımını da ortadan kaldıracak şekilde maliye hizmetleri sınıfı oluşturularak, maliye emekçilerinin eşitlik ve adalet talepleri karşılanmalıdır.”

Kaynak: Birgun.net