Eyüp Belediyesi, "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)" üyelerinin Eyüp Sultan'daki buluşma noktası olduğu ileri sürülen ve orijinal haline aykırı biçimde inşa edilmiş Halit Paşa Konağı'nı başkanlık oluru ile yıktı.

Eyüp Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, mülkiyeti Prizma Eğitim Sağlık Matbaa Turizm Ticaret AŞ'de olan arsada 1977'de tarihi bina kalıntısı tespit edildi. Arsaya 1992'de otel ve restoran yapıldı. Gülen cemaati mensuplarının buluşma noktası olduğu öne sürülen yerde çeşitli yemekli organizasyonlar gerçekleştirildi.

İlk olarak 1993'te para cezası verilen bina için 14 Ekim 1993 tarih ve 969 numaralı encümen kararıyla yıkım kararı verildiyse de uygulama bir türlü gerçekleşmedi.

Belediye Başkanı Remzi Aydın'ın, 2014 yılının Mart ayında göreve gelmesiyle derhal ahşap tarihi bina görünümü verilmiş betonarme yapıyla ilgili işlemler başlatıldı ve 9 Haziran 2014 tarihli saha tespiti ile bina mühürledi. Mühür, koparılıp kanunsuz kullanım devam edince Eyüp Belediyesi tarafından 26 Haziran 2014'te bina bir kez daha mühürlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Koruma Kurulu'na aykırı olmakla birlikte kent estetiğine ve Eyüp Sultan'ın dokusuna da hiçbir şekilde uymayan yapı ile ilgili son olarak ise 18 Temmuz 2016 tarih ve 17 bin 400 sayılı başkanlık oluru ile yıkım günü alındı ve yıkım işlemi gerçekleştirildi.

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, bölgedeki kanunsuz yapılara yönelik yasal uygulamanın devam edeceğini açıkladı.

Kaynak: Birgun.net