Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan Fethullah Gülen'in iadesinin istenmesi sürecini anlattı. ABD ile görüştüklerini dile getiren Bozdağ, ''ABD'den Gülen'in iadesiyle ilgili henüz resmi bir yanıt'' yok dedi. Ama ABD'nin bunu tartıştığını söyledi.

Anadolu Ajansı editör masasında soruları yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'ABD'nin Gülen'i iadesi' ile ilgili konuştu.

Bozdağ, "FETÖ'nün elebaşı Fethullah Gülen'in iadesi ile ilgili dosyayı ve bu dosyanın eklerini ki 100'lerce klasördür, ABD yetkili makamlarına hem elektronik ortamda gönderdik hem de resmi yazışma usulüne uygun bir şekilde ilgili makamlar aracılığı ile gönderdik. Bu arada Fethullah Gülen'in geçici yakalanmasını ve tutuklanmasını talep ettik. ABD'nin yetkili makamları bizden giden yazıları aldıktan sonra bizden yakalama- tutuklama talebimizin neden acil olduğuna dair sorular sordular. Biz cevaplarımızı da gönderdik. Arkasından Dışişleri Bakanlığı aracıyla şahsıma hitaben bir mektup geldi. ABD'leri uzmanların bu konuda inceleme yapabileceği gibi, Türkiye'den uzman bir heyetin ABD'ye gelerek muhattaplarıyla görüşme yapmasının istendiği bir mektup geldi. Biz de bu teklifi önemsiyoruz, sizden bir uzman heyet öncelikle gelsin, daha sonra Türkiye'den bir uzman heyet gitsin dedik. Bizim anladığımız, ABD bu iade sürecini tartışıyor. 15 Temmuz darbe girişiminin FETÖ'cü teröristler tarafından gerçekleştirildiği konusunda kimsenin tereddütü yok. Bu darbenin Fethullah Gülen'in emir komutasında altında gerçekleştirildiğini biliyoruz. Bütün ülkeler biliyor. ABD de bunu biliyor. Öyleyse bu kadar açık olan bir konuda herkesin açık ve net olmasını beklemek hakkımızdır. ABD yetkililerine empati yapmalarını öneriyoruz. Düşünün; sayın Obama'ya suikast girişiminde bulunulmuş olsa, eşi ve çocukları ile tatilde bulunduğu bir yerde üç helikopterle onlarca asker gelip infaz için teşebbüste bulunmuş olsa, Beyaz Saray bombalanmış olsa, kongre binası bombalanmış olsa, komutanlar rehin alınmış olsa ve halkın üzerine tank sürülmüş olsa, keskin nişancılarla insanlara ateş edilmiş olsa, 240 Amerikan vatandaşı ölmüş olsa bu eylemi gerçekleştirilen teröristlerin bağlı olduğu baş terörist Türkiye'de olsa ve bu eylemi de onun talimatı doğrultusunda gerçekleştirilmiş olsa biz delillere bakalım, ona bir bakalım, buna bir bakalım diye birtakım değerlendirmeler yapsak, ABD halkı- yönetimi bundan memnun olur mu, olmaz mı?" dedi.

Kaynak: Birgun.net