Şair Ataol Behramoğlu, Rusya'nın önemli ve güçlü olduğunu belirterek, "Rusya, Napolyon ve Hitler'i devirdi. Bugün Amerikan emperyalizmini de devirir. Tabii Allah göstermesin böyle bir savaşı" dedi.

Sputnik'e konuşan Behramoğlu "Rusya muazzam potansiyellere sahip ülke. Rusya Napolyon'u devirmiş, Hitler'i devirmiş. Bugün de Amerikan emperyalizmini devirir. Tabii Allah göstermesin, böyle bir savaş olmasın. Ama Rusya önemli bir ülke. Rus halkının mayasında bir sağlamlık var" ifadelerini kullandı.

‘RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ BÜYÜK PROVAKOSYONDU'

Türkiye tarafından 24 Kasım 2015'te Su-24 Rus savaş uçağının düşürülmesi olayına da değinen şair, "Rus-Türk ilişkileri bozulması beni de üzdü herkes gibi. Çok büyük bir provokasyon olduğu ve insani açıdan da alçak bir davranış. Paraşütle inen adama sen nasıl ateş edersin? Bu bir provokasyon. Ama bu krizin sona ereceğine inanıyordum. Çünkü iki ülke birbirine muhtaç. Nitekim de öyle oldu. Ama bu 7 ayda çok açılar çekildi. Ama kriz sona erdi ve geri dönüşü de olmaz diye düşünüyorum. Jeopolitik durumu gereği Türkiye'nin tüm komşularıyla iyi ilişkilerde olması gerekir. Rusya da başta olmak üzere. Rusya ile ilişkilerimizin mükemmel olması şarttır" diye değerlendirmede bulundu.

‘RUSYA VE TÜRKİYE BİRBİRİNE MUHTAÇ'

Behramoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Rus-Türk ilişkilerini çok düşündüm. Rusya büyük bir ülke, batı ve doğu arasında gidip gelen bir ülke. Büyük bir imparatorluğu olan bir ülke. Ruslar ve Türkler çok yönüyle birbirine yakın. Ruslar ve Türkler birbirlerini tanıdıkları zaman sevmemeleri mümkün değil. Rusya ve Türkiye birbirine muhtaç. İki büyük ve iki güzel ülke."

‘ATATÜRK'ÜN BAŞARISININ DÜNYA TARİHİNDE EŞİ YOK'

Şair, laik ve modern Türkiye Cumhuriyeti'nin savunulması gerektiğini belirterek, "Mustafa Kemal Atatürk'ün başarısının dünya tarihinde eşi yok. Yıkılan Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu. Türkiye de 50'ye parçalanabilirdi. Türkler Orta Anadolu'da 3-5 vilayette kalabilirdi. Türkiye'de kadınlara 1930'lı yıllarda seçme ve seçilme hakkının verilmesi olağanüstü bir olay. Fransa'da yok, İsviçre'de yok o dönem. Bugün Cumhuriyet'imizi korumamız lazım. Laik ve modern devletimizi savunmamız lazım. Laikliğin ve gericiliğin arkasında uluslararası emperyalizminin bölge çıkarları yatmakta. Türkiye'yi piyon gibi kullanma çıkarları vardı. Bu apaçık ortada" dedi.

Kaynak: Birgun.net