Türkiye'nin turizm sektöründe yaşanan olumsuz gelişmeler, BBC'nin İngilizce yayınında geniş bir habere konu oldu. Sektörün "krizde" olduğunu, bu yıl turizmde en az yüzde 40'lık bir düşüş beklendiğini söyleyen BBC, bu gerilemenin başlıca nedenleri olarak da "Rusya ile kriz, terör eylemleri ve siyasi istikrarsızlık" gibi faktörleri sıraladı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin Türkiye muhabiri Mark Lowen, adeta boş turizm tesisleri ve işletmecilerin kaygı ve yakınmalarını yansıttığı Antalya mahreçli haberinde tur fiyatlarının önemli ölçüde ucuzlamasına karşın otellerdeki doluluk oranının çok düşük kaldığını anlattı. Haberde verilen çeşitli örnekler arasında Antalya'da tanınmış dört yıldızlı bir otelin 233 odasının sadece 25'inin dolu olması.

Böyle manzaların hem Antalya'nın her yerinde, hem de ülke çapında görülebileceğini ifade eden BBC, İngilizce yayınında "Türk turizmi krizde. 2014 yılında 37 milyon turizmi ağırlayan ve o dönemde dünyanın en popüler turizm destinasyonları arasında 6. sırada yer alan bir ülkenin bu yıl en az yüzde 40'lık bir düşüşü yaşaması bekleniyor" dedi.

"ERDOĞAN YARALARI SARMA UMUDUYLA PUTİN'E MESAJ GÖNDERDİ"

BBC "En büyük gerileme ise Rus pazarındadır, Türkiye'ye gelen 4.5 milyon Rus turisti, yüzde 95 civarında düştü. Bunu tetikleyen de, Türkiye'nin gecen Kasım ayında hava sahasını ihlal eden bir Rus askeri uçağını düşürerek iki ülke arasında diplomatik bir krize yol açması" yorumunu yaptı.

Bunun ardından Rusya'nın turizm alanında uygulamaya koyduğu yaptırımlara değinen BBC, "Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ruslara tatillerini başka bir yerde geçirmelerini söyledi" dedikten sonra "İki güçlü lider Sayın Putin ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'ın arası hala bozuk ama Sayın Erdoğan bu hafta yaraları sarma umuduyla Rusya Ulusal Günü dolayısıyla mevkidaşına bir mesaj gönderdi" ifadelerini de kullandı.

BBC, haberinde terör eylemlerinin turizm üzerindeki olumsuz etkilerine de vurgu yaptığı haberinde Britanyalı ve Alman ziyaretçilerinin üçte birinin azaldığını belirtikten sonra "siyasi istikrarsızlık da yardımcı olmadı" değerlendirmesini yaptı. BBC bu çerçevede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Batı'yı azarlaması, eleştirenlere yönelik baskıları ve doğum kontrolünü "ihanet" olarak nitelemesi yardımcı olmadı" görüşünü dile getirdi.

Turizmdeki keskin gerilemenin de Antalya'daki dükkan ve mağazalar için yarattığı olumsuzluklara da vurgu yapan BBC, haberini noktalarken de turizm sektörü için "saldırılar sürerken ve cumhurbaşkanının giderek daha az öngörülebilir olması nedeniyle ufukta bir iyileşmenin işareti pek görünmediğini" öne sürdü.

Kaynak: Birgun.net