Suriye ordusu Halep'in kuzeyinde, YPG ise Azez çevresinde operasyonlarını sürdürürken, “Silahlı muhalifler açısından Azez'in dışarıdaki tek bağlantısı olarak Türkiye sınırı kaldı” deniliyor. BBC, Suriye’deki bu gelişmelere vurgu yaptığı haberinde “Suriyeli silahlı muhalifler için Türkiye içinden koridor mu açıldı?” sorusunu dile getiriyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, uluslararası bir haber ajansının “en az 2 bin Suriyeli silahlı muhalifin son bir hafta içinde Suriye'den Türkiye'ye girip sonra başka bir noktadan Türkiye sınırını geçerek Halep'in Azez kasabasına gittiğini” duyurduğuna dikkat çekerek, girdiği geniş haberinde Suriye ordusunun Halep'in kuzeyinde, YPG’nin ise Azez çevresinde operasyonlarını sürdürdüğünü belirterek, “Silahlı muhalifler açısından Azez'in dışarıdaki tek bağlantısı olarak Türkiye sınırı kaldı” diyor.

Bir Türk gazetesinin de “500 silahlı muhalifin 13 Şubat'ta Türkiye üzerinden, Türkiye'nin onayı ve gözetimiyle Azez'e yollandığını” bildirdiğine işaret eden BBC haberinde, "İngiltere merkezli, muhalif, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de bu geçişi teyit etti. Afrin Kantonu Savunma Bakanı Ebdo Cilo, Perşembe günü saat 16:00 civarında 500'ü aşkın Nusra Cephesi militanının silahları ve arabalarıyla Türkiye sınırından Azez'e geçtiğini söyledi" diyor.

BBC’ye konuşan SOHR Müdürü Rami Abdurrahman ise bu grupların hangi hatta hareket ettiği sorusuna "Perşembe günü 500'den fazla kişi Halep'e gitmek üzere İdlib'den çıkıp Hatay'a geçti. Türkiye sınırı boyunca yol alıp Kilis'e geldiler. Kilis'in Suriye tarafındaki Bab El Selam sınır kapısını geçtiler” yanıtını verdi.

Geçtiğimiz günlerde 300 ile 500 kişilik bir grubun daha bu hattı kullandığını, bunun sıra dışı bir durum olduğunu, bunun devamını beklediğini söyleyen Abdurrahman, bu grupların YPG ile savaşmaya gittiklerini söyledi.

BBC, haberinde, “Türkiye henüz, bu haberler ve iddialarla ilgili resmi bir açıklama yapmadı” dedikten sonra “Ancak bu bilgilerin teyit edilmesiyle, Türkiye'nin, Halep'in kuzeyinde yaşananlar karşısında silahlı muhaliflere desteği, Türkiye içinden geçen bir koridor üzerinden de süreklileştirmesi gündeme gelebilir” yorumunu yapıyor. (ANKA)

Kaynak: Birgun.net