Baykal, katıldığı bir canlı yayın programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir canlı yayında Suriye'deki YPG mevzilerine yönelik top atışlarına destek verdiğini açıklayan Baykal, "Türkiye, Azez koridorundan gelecek mülteciler için savunma hakkını kullanıyor" dedi.

"Ben Türkiye'nin çıkarlarını düşündüm"
Parti içindeki eleştirilere değinen Baykal "Ciddi olun. Türkiye'yi konuşuyoruz. İki hafta önceki konuşmam farklı değerlendirilerek birilerine destek olduğum söylendi. Açıklamalarıma herkes şaşırdı. Ben Türkiye'nin çıkarlarını düşündüm" dedi. "İki gün önce de Genel Başkan Kılıçdaroğlu benimle aynı şeyleri söyledi" dedi.

"Devlet adamı polemiği"
Kemal Kılıçdaroğlu ile süren "Devlet adamı" polemiğine de değinen Baykal, Kılıçdaroğlu'nun "Devlet adamı öyle olunmaz." sözlerine "Bu sözleri üstüme alınmıyorum." yanıtını verdi.

Baykal çözüm sürecini eleştirerek "Açılım politikasının terörü meşrulaştırmak olacağını, bölgede vahim sonuçlar doğuracağını anlattım" dedi.

"CHP, o masaya hiç oturmamalıydı"
Baykal, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin soruyu ise "Anayasa'nın dokunulmamış 60-70 maddesi kalmıştır. Şimdi bu konuyu sürekli gündemde tutanların bir amacı var. 'Başkanlık sistemini geçirmektir. CHP, o masaya hiç oturmamalıydı, kalkması gayet doğal"

"Bu, bir oyun çünkü. Sen başkanlık istiyorsun ama birileri de istemiyor, bu belli. Buna alet olmak istemiyorlar. Şamil Tayyar doğru söyledi. Artık Başkanlık meselesinden vazgeçmek gerekiyor." diyerek cevapladı.

"Partide bir yönetim sorunu olduğu konuşuluyor"
CHP yönetimine yaptığı eleştiriler hatırlatılarak, "Kılıçdaroğlu'dan onursal başkanlık talep ettiniz mi?" sorusunun yöneltildiği Baykal, şu değerlendirmede bulundu:

"Benim, Sayın Kılıçdaroğlu'ndan kendimle ilgili hiçbir talebim olmamıştır. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu konuda gerekeni ifade edeceğinden eminim. Onursal başkanlık konusu şudur: Partide bir yönetim sorunu olduğunu CHP'liler kendileri arasında sürekli konuşuyor. Bu, benim de kanaatimdir. İyi yönetilmiyor parti, çok açık, her konuda... Bir yönetim toparlanması ihtiyacını CHP'nin deneyimli, birikimli, sorumlu, aklı başında pek çok insanı kendi arasında konuşuyor. O insanlardan bana gelip, 'Bu onursal başkanlık mekanizmasını harekete geçirelim'. Daha önce 'eş başkanlık', arkasından 'onursal başkanlık' diye konuştular ve son olarak kurultaydan önce bana bazı partililerimiz gelerek, 'Bir onursal başkanlık yaratalım, sen de orada bulun, katkını yap, yanlışa müdahale etmen gerekebilir' dedi.

Bana teklif edildi, ben Kılıçdaroğlu'na böyle bir teklif yapmadım, kimseye de yapmadım. Bana bir değerli arkadaşımız bu teklifi yaptı, ben de ona, 'Bu konunun takdirini yapacak olan sayın genel başkandır, benim böyle bir talebim olmaz' dedim."

"CHP üyesi olarak ölebilmeyi diliyorum"
Baykal, AKP'ye geçeceği iddialarla ilgili de, "Kötü bir şey söylemek istemem ama benim siyasi çizgim bellidir. 1992 yılında kapatılan CHP'nin ikinci kurucu başkanı olma onuruna eriştim. Böyle bir ortama çekilmiş olmaktan üzüntü duyuyorum." dedi.

"CHP'ye tekrar genel başkan olmak istiyor musunuz?" sorusu üzerine Baykal, "Hayır, CHP'ye genel başkan olmak istemiyorum. CHP'ye genel başkan olmayı değil, CHP'li kalabilmeyi başararak, CHP üyesi olarak ölebilmeyi diliyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net