SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]

Erdoğan’ın başkanlık hayalini gerçekleştirmek için “yeni anayasa” iddiasıyla TBMM’de kurulan komisyon ikinci toplantıda da “esas”a giremedi, henüz isim ve süre konusunda uzlaşma sağlayamadı. “Yöntem ve usul” tartışmasına 16 Şubat’ta yapılacak üçüncü toplantıda devam edilecek. CHP, AKP’nin başkanlıkta ısrar etmesi halinde sürecin tıkanacağını belirtiyor.

Komisyonun CHP’li üyesi, Bülent Tezcan, BirGün’e yaptığı açıklamada kararların oybirliğiyle alınması konusunda tüm partiler arasında mutabakat bulunduğunu belirti. Tezcan, “AKP’nin kamuoyuna sunduğu gibi amaç, darbe hukukuyla yüzleşmekse sadece anayasa değişikliği yetmez, ülkeyi darbe hukukundan arındırmak için eş zamanlı olarak tüm mevzuatta bir ayıklama yapılması gerekir” dedi.

“Amaç Türkiye’de özgürlükçü bir düzen yaratmaksa o zaman ne acelemiz var” diyen Tezcan “‘Alelacele bir anayasa yazıverelim’ telaşının altında yatan neden başka. AKP başkanlık konusunda ısrarını sürdürürse süreci tıkar” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın ismini resmi yazılarda ‘Anayasa Mutabakat Komisyonu’ olarak açıkladığı komisyonun ismi için CHP’nin önerisi ‘Türkiye’yi darbe hukukundan arındırma komisyonu.’ CHP’nin isim konusundaki ısrarı sürerken Tezcan bunun nedenini şu ifadelerle açıklıyor: “Anayasa, darbe mevzuatıyla eşzamanlı olarak değiştirilmeli. Darbe hukuku bir darbe kültürü yaratıyor. O kültür olduğu sürece darbeciler gitse de darbe hukuku devam ediyor. Örneğin darbe ürünü DGM’ler daha sonra ÖYM’lere ondan sonra da sulh ceza hakimliklerine dönüşüyor.”

Kaynak: Birgun.net