15 Temmuz Darbe Girişimi ardından 3 ay süreyle ilan edilen Olağanüstü Hal’in (OHAL) 3 ay daha uzatılacağını söyleyen Erdoğan, “Belki 12 ay da yetmeyecek” dedi.

Erdoğan, muhtarlar toplantısındaki konuşmasında Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) 3 ay daha uzatılmasını ‘tavsiye’ ettiği OHAL’le ilgili ‘görüşlerini’ de paylaştı. Erdoğan, OHAL uygulamasını “sağa sola çekmeye çalışanların” olduğunu savunarak bu konunda muhtarlarla ‘özellikle’ paylaşımda bulunmak istediğini söyledi.

‘Hükümet gereğini yapacaktır’

OHAL’in “FETÖ terör örgütü ile ilgili mücadelenin hızını artırdığını” söyleyen Erdoğan, “Bu devletin, bu terör organlarının uzantılarından arındırılması için zamana ihtiyacı var. Bunun için dün yaptığımız MGK toplantısında olağanüstü halin 3 ay daha uzatılması tavsiye edildi. Hükümetimiz de gereğini yapacaktır. OHAL, PKK ve FETÖ ile daha etkin mücadele amacına yöneliktir” ifadelerini kullandı.

Bakanlara ‘ince’ ayar

OHAL yerine TBMM çatısı altında çalışma sürdürülmemesini “Meclis'in mevcut iç tüzüğü böyle pratik bir çalışma yürütülmesine imkân vermiyor” diye savunan Cumhurbaşkanı, bazı bakanlara da OHAL süresi konusunda üstü kapalı ‘ayar verdi’: “Dünyadan kimse Fransa'ya ‘Ya siz niye 1 yıl OHAL’ ilan ettiniz diyor mu? Bazı bakan arkadaşlarımız ‘Artık bitse mi’ diyor. ‘Olur mu’ diyorum arkadaşlarıma dur bakalım ya, sabırlı ol belki 12 ay da yetmeyecek.”

Muhtarlara oylattı

Erdoğan, bu sözleri ardından “OHAL'in uzatılması kararını milletimizin destekleyeceğini umuyorum. Mesela ben burada oylama yapsam, OHAL'in uzatılmasına ne dersiniz desem?” dedi ve muhtarların desteği üzerine “İşte görüldüğü gibi ittifakla kabul” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz resmi tatil

Erdoğan konuşmasında ayrıca, darbe girişiminin bastırıldığı 15 Temmuz gününün resmi tatil ilan edileceğini duyurdu. MGK toplantısında her yıl 15 Temmuz’un ‘Demokrasi ve Özgürlükler Günü’ olarak anılması ‘tavsiye’ edilmişti. Erdoğan ise konuşmasında, “Her 15 Temmuz şehitlerimizi ve gazilerimizi anma günü olarak tatil ilan edilecektir” dedi.

Kaynak: Birgun.net