Başkanlık sistemi konusunda istediği desteği bulamayan AKP, yeni anayasa taslaklarının sonbaharda gündeme getirileceğini resmi ağızlardan açıklamayı sürdürüyor. İki AKP’li ismin yaptığı açıklamaların ortak noktasını, başkanı sınırlayacak ‘denge-denetim’ mekanizmalarının oluşturulacağı iddiası oluşturdu.

‘Ekimde sunarız’
Önceki gün Reuters’a konuşan Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li Mustafa Şentop, başkanlık sistemini içeren yeni anayasa teklifinin ekim ayında Meclis’e sunulabileceğini, metnin görüşülme hızına bağlı olarak yıl sonunda ya da gelecek yılın başında referanduma gidilebileceğini söyledi.

AKP olarak federasyon öngörmeyen bir şekilde ABD’deki başkanlık sistemini önerdiklerini söyleyen Şentop, “Getireceğimiz öneri ve tartışmaların milletvekillerini etkileyeceğini, metinleri gördüklerinde ikna edecek unsurların olacağını düşünüyorum” diye konuştu.


Şentop, referandum için gereken vekil sayısının bulunabileceğini ve ardından gerekli desteğin halktan alınabileceğini savunarak, “Bu dönemde yeni anayasa gerçekleşmezse bir sonraki seçimin birinci gündemi olacak ve tek başına anayasayı oluşturacak çoğunluğu millet oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

Öngördükleri başkanlık sisteminde ‘denge-denetleme’ ve ‘fren’ mekanizmalarının bulunduğunu iddia eden Şentop, ‘yasa çıkarma gücü’, ‘bütçe’ ve ‘yüksek yargıdaki atamalar’ın parlamento onayına sunulmasıyla başkanın denetlenebileceğini de savundu.

Yetkiler dağıtılacakmış!
AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı da dün muhabirinin sorularını yanıtladı. “AK Parti'nin başkanlık sisteminde durduğu yer her şeyden önce demokratik özgürlükçü, kuvvetler ayrılığını esas alan, yetkilerin dağıtıldığı bir başkanlık sistemidir” diyerek AKP için ‘hayli iddialı’ ifadeler kullanan Bostancı, “AK Parti bu konuya ilişkin kendi anayasa teklifini sonbaharda inşallah gündeme getirecektir. Öyle görüyoruz” açıklaması yaptı.

Kaynak: Birgun.net