SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

10 Ağustos 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı seçilen ve 25 Ağustos’ta TBMM Genel Kurulu’nda yemin ederek göreve başlayan Erdoğan, o tarihten itibaren ‘başkanlık’ hevesini her fırsatta dile getirmekten ve bu modeli yaşama geçirmekten geri durmadı.

Anayasa’da yer alan ‘tarafsızlık’ ilkesini hiçe sayarak, AKP’ye önce Davutoğlu’nu, onun 21 aylık icraatından memnun kalmayınca da Binali Yıldırım’ı Genel Başkan ‘tayin eden’ Erdoğan, bu süreçte yapılan iki genel seçimde de tüm tepkilere rağmen meydanlara inerek doğrudan ‘kampanya’ yürüttü. İktidarı kaybeden AKP’nin koalisyon kurmasına karşı çıkarak ülkeyi 1 Kasım’da yeniden seçime götüren Erdoğan, istediği sonuca ulaşınca o tarihten itibaren sistemi tümüyle zorlayarak ‘tek adam’ rejimini yaşama geçirmeye yönelik adımlarına her geçen gün bir yenisini ekledi.

Rekor kırdı

Erdoğan döneminde önceki dönemlere göre cumhurbaşkanı başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantılarının sayısı hızla artarken, özellikle Binali Yıldırım’ın Başbakanlığı döneminde, Saray’da yapılan Bakanlar Kurulu toplantılarına ek olarak Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı ve ilgili bakanların katılımıyla yapılan ‘Güvenlik Zirveleri’ de rutin hâle geldi.

Beş Cumhurbaşkanı 17 kere topladı

8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yedi defa başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu'nu, 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren dört, 4’üncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, 6’ncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ikişer kez topladı. Erdoğan ise görevde bulunduğu iki yıllık dönemde bugün yapılan toplantıyla birlikte hükümete toplamda dokuzuncu kez başkanlık etmiş olacak.

Erdoğan bu süreçte sadece Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmedi, birçok kez de ‘Güvenlik Zirvesi’ni topladı. Erdoğan başkanlığında Başbakan, Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı, ilgili Bakan ve bürokratların katılımıyla 10 kez ‘Güvenlik Zirvesi’ yapıldı.

Yıldırım’la başa baş

Erdoğan’ın başkanlık ettiği toplantıların sayısı Binali Yıldırım’ın göreve geldiği 25 Mayıs’tan itibaren hızla arttı. Davutoğlu’nun görevde bulunduğu 21 aylık dönemde Kabine üç kez Erdoğan başkanlığında toplanırken, Yıldırım’ın üç ayı aşan görev süresinde bu sayı beşe yükseldi. Aynı dönemde Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sayısı ise dokuz oldu. Saray’da son üç aylık süreçte Başbakan, Genelkurmay Başkanı, ilgili bakan ve bürokratların katılımıyla üç kez de ‘güvenlik’ toplantısı yapıldı.

Kaynak: Birgun.net