“Kan dökmeden bu ülkeye başkanlığı getiremezsiniz” sözleri üzerinden devam eden tartışmada geri adım atmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir kez daha Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a seslendi. Kılıçdaroğlu, “Ben başkan olmak istiyorum, diyor. Böyle bir şey olabilir mi, olamaz. Sen böyle bir demokrasiyi bizim bedenimizi çiğnemeden hayata geçiremezsin” dedi. Erdoğan’ın “Biz kandan değil halktan besleniyoruz” sözlerine de atıfta bulunan CHP lideri, “Senin halktan beslendiğini çok iyi biliyoruz. Milleti soyup soğana çevirdin. Senin kandan beslendiğin ortada. Suriye örneği ortada. O ölenlerin kanlarının tamamı senin ellerinde. Senin sadece ellerin değil dişlerin de kanlı” yorumunu yaptı.

Partisinin grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de hükümet yok. Usulen bir başbakan var. Çünkü hükümete karşı Saray darbesi yapıldı 4 Mayıs’ta. Bu bir anayasal suçtur. Meşru bir hükümete darbe gerçekleşmiştir. 12 Eylül darbecileri nasıl yargılandıysa bu darbeyi yapanlar da gün gelecek yargılanacaklar. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin demokrasiyi savunmadığı ortaya çıktı. Kuzey Kore’de bir diktatör var dünyanın alay konusu, bizde de bir diktatör var o da alay konusu” dedi.

Soruşturma açılmıştı

Tayyip Erdoğan’ın başkanlık hevesine karşı çıkan Kılıçdaroğlu, TOBB Genel Kurulu’nda “Bir kişi konuşacak Türkiye susacak, bir kişi konuşacak hâkim ona göre karar verecek, bir kişi konuşacak ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak, bir kişi konuşacak istediği adam hapse girecek. Neymiş, böyle bir başkanlık sistemi. Böyle bir başkanlık sistemini, kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan ise CHP Lideri’ni ‘terör örgütü tezlerini savunmak’ ve ‘Meclis’e ihanet etmek’le suçlamış, “Kan dökmek diktatörlerin, katillerin, bazen de meczupların işidir” demişti. Erdoğan’ın sözlerinin ardından jet hızıyla harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Kılıçdaroğlu hakkında ‘suç işlemeye tahrik’ gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

‘Herkes bıyık bırakmış’

Ahmet Davutoğlu’ndan boşalan başbakanlık koltuğu için aranan ‘düşük profilli’ adaya da değinen Kemal Kılıçdaroğlu, yine Erdoğan’ın ‘tek adam’ tutumunu eleştirerek şu ifadeleri kullandı; “Bir baktık hepsi sıraya girmiş. ‘En düşük profilli benim, hatta çukurdayım, beni seç’ diyorlar. Böyle bir parti, böyle bir demokrasi olur mu? Düşük profilli nedir? Aklını kullanmayan insana denir. Bu kişilere ayrıca dalkavuk da denir çünkü ne denirse onu yaparlar. Peki bu yetiyor mu? Hayır yetmiyor. Diktatör yine buyurmuş: ‘Herkes bıyık bıraksın’ Bir bakıyoruz herkes bıyık bırakmış. Bütün vatandaşlarımıza sesleniyorum. Siz böyle bir başbakan seçimini Türkiye’yi bırakın dünya tarihinde mi gördünüz?”

Öte yandan Erdoğan’ın sıklıkla meydanlarda andığı Adnan Menderes’e dair sözlerini eleştiren CHP liderinin ifadeleri sosyal medyada tepki çekti. Kılıçdaroğlu’nun “Sakın ola ki rahmetli Menderes’in adını ağzına alma. O namuslu bir adamdı. Git Menderes’in torunlarına hepsi pırıl pırıl. Cumhuriyeti Atatürk’ü savunuyorlar” sözleri ‘Menderes güzellemesi’ bulunarak eleştirildi.

Kaynak: Birgun.net