Redaksiyon Atölye’nin organize ettiği “Kurucu Fikirler” buluşması bugün başlıyor. 12 Haziran’a kadar sürecek etkinlikler dizisinde Türkiye ve dünyanın temel meseleleri tartışılacak, deneyimler ışığında yanıtlar üretilmeye çalışacak. Redaksiyon Atölye bir haftalık programı BirGün’e anlattı.
» Kurucu Fikirler 2016 Sempozyumu'nda neler tartışılıyor?
İlk kurucu fikirler sempozyumunun izinde yine 21. yüzyılın sosyalizmi tartışmalarını sürüdürüyoruz. Fakat bu sefer tartışma başlıklarımızı biraz daha somutladık ve deneyimlerin ışığında, hayaletin dolaştığı, biriktirdiği, bazen barikat olduğu bazen içerisinde hayallerimize giden yolun kurucu nüvelerinin olduğu zeminleri, alanları tartışıyoruz. Deneyim Atölyeleri başlığında gerçekleşecek olan etkinlikler buraya işaret ediyor. Deneyim Atölyelerinin içerisinde: Kadın forumu, Doğa ve Yaşam Mücadeleleri Forumu, Emek Forumu, Köylü/Çiftçi Mücadeleleri Örgütlenme Deneyimleri, Video-Aktivizm Atölyesi, Tersine Dünya Okulu Buluşması var. Bu buluşmalara kurucu eylem alanları olarak gördüğümüz zeminlerin muhatapları bir arada olacak. Deneyim paylaşımlarının ve tartışmaların birlikte mücadele olanaklarının çoğaltılmasına vesile olacağını umuyoruz. Bu buluşmalarda başlıklardaki zeminlerde mücadele eden ve bu alanlara ilişkin fikir üreten kolektifler, ''Ne yaptık, ne biriktirdik ve şimdi nereye?'' sorularıyla bir araya gelecek.
» Teori Atölyesi ayrı bir başlık, o başlıkta neler tartışılacak?
11 Haziran'da ilk Kurucu Fikirler Sempozyumu'nun tarzına biraz daha benzeyen bir gün olacak. Teori Atölyeleri adını verdiğimiz bu günde 4 başlıkta tartışmalarımızı yürüteceğiz. Aslında hem deneyim atölyelerinde sorduğumuz soruların makrolaştırılmış hali, hem de gündelik hayatımızın dilimize pelesenk olan sorusu belki de: Peki Şimdi Nereye?


Atölyeden başlıklar
Türkiye Nereye? 21. yüzyılda Direnme Hareketleri ve Örgütlenme Stratejileri, Kriz Sonrası Yeni Dünya, Ortadoğu ve Kürt Sorunu. Önemli isimler tartışmalarımıza katkı sunacak. Fransa’dan gece ayakta eylemcileriyle video konferans gerçekleştireceğiz. Yine o gün katılamayacak olan Ergin Yıldızoğlu, Fikret Başkaya gibi hocalarımızın görüşlerini de yine video konferanslarla paylaşacağız.
12 Haziran’da Gezi Buluşması: HAYALET
Hayalet buluşması koyduk adını. Bir yandan Haziran’ın hayaleti, Cerattepe’den Reno işçilerine, laiklik için ülkenin dört bir yanında dolaşmaya devam ediyor. AKP iktidarı, Gezi’nin ölü kabuğu ile uğraşırken, Gezi onların derin korkusu olarak memleketin her yanında dolaşmaya devam ediyor. Öte yandan Gezi’nin ardından yoğunlaşan baskı ve savaş ortamının ağırlığı altında, insanlar artık ülkenin başka türlü olabileceğini hayal bile edemiyor. Biz, ''Başka türlü bir şey benim istediğim'' diyoruz. Bunun için hayal kurmaktan vazgeçmiyor, hayal kurmaya davet ediyoruz.

Kaynak: Birgun.net