Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında kapatılan 12 televizyon içinde olan İMC TV, Hayatın Sesi Televizyonu ve TV 10’na polis dün baskın düzenledi. Başbakanlık talimatıyla kapatılan kanallar İMC ve Hayatın Sesi TV’nin mallarına el konularak; iki kanalın binası mühürlendi. Hakkında kapatma kararı alınan TV 10’un İstanbul Esenyurt’ta bulunan merkezine de dün akşam saatlerinde polisler tarafından baskın yapıldı. Kapatılmasına karar verilen Özgür Radyo’nun da kapısına polis dayandı; radyo çalışanları kapıları polise açmadı. Polis, radyo binasına kapıyı tekmelerle zorlayarak girmeye çalıştı. Polis, kapıdan girer girmez kameraların kapatılmasını isterken, radyo çalışanlarını darp ederek gözaltına almaya başladı. O sırada gazetecilerin çığlık sesleri duyuldu. O dakikalar, binanın içinden yapılan Periscope yayına yansıdı.

Özgür basın haktır

İMC TV’nin yayınını durdurmak isteyen polisler ile o sırada canlı yayın programının konuğu olan kanalın Genel Yayın Koordinatörü Eyüp Burç arasındaki tartışmalar da ekranlara yansıdı. Burç, yayını durdurmak isteyen polislere, “Yüzünüzü neden kapatıyorsunuz. Zalimler için yaşasın cehennem, diyoruz. Biz demokrasinin sesiyiz. Biz bütün darbelere karşıyız; darbeden darbe çıkaranlara da karşıyız. Biz ak alnımızla halkımızın karşısındayız” diyerek tepkisini gösterdi. Yayını durdurmak isteyen polislere kanal çalışanları da tepkilerini gösterdi. Polisler binada yayını kesmeye çalıştığı sırada canlı yayın programının sürdüğü stüdyoda toplanan kanal çalışanları hep birlikte “Susma haykır, özgür basın haktır”, “Özgür basın susturulamaz” sloganları atarak tepkilerini gösterdi.

Hayatın Sesi susturulamaz

Dün, RTÜK ve polis ekipleri mühürleme işlemi için Hayatın Sesi Televizyonu’na da geldi. Mühürleme sırasında, Hayatın Sesi binasına ziyaret için gelen DİSK heyeti ve EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan bulunuyordu. Hayatın Sesi çalışanları, polis ekipleri binadan ayrılırken “Hayatın Sesi susturulamaz” sloganlarıyla kararı protesto etti. Demirbaş sayımı için Maliye ekipleri binaya geldi. Kanalın Kocamustafapaşa’da bulunan binasına destek olmak amacıyla çok sayıda kitle örgütü, sendika siyasi parti temsilcisi ve haber alma haklarını savunmak için izleyiciler geldi.

Mühürler gerçeklere vurulmaz

Mühürleme işleminin ardından Hayatın Sesi TV bir açıklama yayımladı. Dayanışma çağrısının yapıldığı açıklamada kısaca şunlar söylendi: “Televizyonumuzun reji odası ve yayın cihazlarımız antidemokratik OHAL rejimi tarafından mühürlendi. İşçi sınıfı ve emekçilerin sesi olan televizyonumuza yönelik bu saldırının hiçbir hukuki gerekçesi yoktur. Yaşananlar, AKP ve saray hükümetinin, en ufak bir muhalefete ve gerçeklere tahammülsüzlüğünün göstergesidir. Bugün yayınımıza ve kapımıza vurulan mühür, patronların yüzünü güldürmüş olabilir. Bu mühür savaş tamtamları çalanların sevincine sevinç katmış olabilir. Ama biz bu mührün gerçeklere vurulamayacağını biliyoruz. İşçileri, emekçileri, kadınları, gençleri, barış ve demokrasi isteyen tüm güçleri gerçeğin sesine sahip çıkmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz.”

Darp edilerek gözaltına alındılar

İMC ve Hayatın Sesi TV’nin ardından, dün polisin bir sonraki durağı Özgür Radyo oldu. Polise kapıyı açmayan kanal çalışanları radyo yayınını sürdürürken, bir yandan da Periscope’tan görüntülü yayınla gelişmeleri duyurdu. Uzun süre yayın yapmaya devam eden Özgür Radyo’nun karasal yayını durduruldu. Radyo binasına girilmesiyle internet yayını da durduruldu. Polis radyonun sokağını da giriş çıkışlara kapatarak abluka altına aldı. Radyo çalışanı Zeynep Derya Yıldız, Ali Sönmez Kayar, Sinan Gerçek, Ardanuş Ateş, Arzu Demir, Sedat Şenoğlu ve Deniz Bakır’ın gözaltına alındığı belirtildi. Özgür Radyo Twitter hesabından, radyonun haber merkezi çalışanı Ali Sönmez Kayar’ın kafa travması geçirdiğini yazdı. Ayrıca gözaltına alınanlar arasında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın eşi Sedat Şenoğlu’nun da bulunduğu belirtildi.

TGS: Mühürler, haber hakkına vuruldu

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), çok sayıda televizyon binasının mühürlenmesi ve kapatılmasına dair açıklama yaptı. Açıklamada, “OHAL’i üç ay daha uzatan, Kanun Hükmünde Kararnameler ile antidemokratik uygulamaları hayata geçiren Hükümet, basın özgürlüğünün Türkiye’deki kırıntılarını da yok etmek için var gücüyle çalışıyor. Bu antidemokratik uygulamaları protesto eden Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak halkı haber alma hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bu mühürler halkın haber hakkına vurulmuş mühürlerdir.”

Engelledikçe yeni araçlar bulacağız

DİSK Basın-İş’in ise özetle açıklaması şöyle oldu: “AKP ne istiyor? Gerçeklerin duyulmasını istemiyor. Medyanın pembe gösteren gözlük olmasını, gazetecilerin saray için resmi tarih yazan vaka-i nüvisler olmasını istiyor. Bir kez daha söyleyelim. Olmayacağız, kazanamayacaksınız. Siz kapattıkça, engelledikçe yeni araçlar bulacağız. Haberleri duvarlara yazacağız, cep telefonundan yayın yapacağız, meydanlarda haberlerimizi yüksek sesle okuyacağız. Ama gerçekleri halka ulaştırmaya devam edeceğiz.”

Komisyon kurulsun

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, yayın organlarının kapatılma gerekçelerini incelemek amacıyla Meclis Araştırması açılması için önerge verdi.

*****

#TvmeRadyomaDokunma

ZEYNEP KURAY

Hayatın Sesi TV, İMC TV, TV10, Özgür Radyo ve Yön Radyo gibi 12 televizyon kanalı ve 11 radyonun kapatılması yurt genelinde yapılan eylemlerle protesto edildi. İstanbul’da da Galatasaray Meydanı’nda dün akşam yapılan eyleme kapatılan radyo ve televizyonların çalışanları ile gazeteci meslek örgütleri de katıldı. #TvmeRadyomaDokunma pankartı açılan eylemde, “Özgür basın susturulamaz”, “Hayatın sesi susturulamaz”, “Yılgınlık yok İMC var”, “Haber alma hakkımız engellenemez” sloganları atıldı.

Eyleme katılan Hayatın Sesi Televizyonu Program Koordinatörü Arif Koşar, ‘’Bizi susturamazlar. Gerçekleri iktidarın gözüne, halkın da bilgisine sunacağız. Yılmayacağız, susmayacağız’’ derken, Özgür Radyo’dan Leyla Aday, ‘’19 arkadaşımız gözaltında. Arkadaşlarımız kapıyı açmadıkları için işkence edilerek gözaltına alındı. Özgür Radyo 21 yıldır milyonların sesidir. Kapatılan kurumların mikrofonları kapatılarak milyonların sesini kapattılar’’ ifadelerini kullandı.

TV 10’dan Veli Haydar Gülaç ise, ‘’Bu ülkede ifade özgürlüğü, haber alma hakkı ayaklar altına alındı. TV 10, Alevilerin sesi oldu, zorunlu din derslerine karşı çıktı. Anadilde eğitim dediğimiz için rahatsız oldular. Yılmak yok direneceğiz’’ diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net