Basın Konseyi, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasına destek sağlamak için tutulan umut nöbeti hakkında haber yapan Bugün gazetesine tepki gösterdi. Umut nöbetinin değeri ve öneminin düşürülmesi amacıyla yapılan haberin şaşkınlıkla karşılandığını belirten konsey, “Başta Basın Konseyi ve diğer kuruluşlar, Adalet Bakanlığı’ndan görüşme izni alamazken, Bugün gazetesinden giden ekibin bu izni alması da çok manidardır.” ifadelerini kullandı.

Basın Konseyi, Bugün gazetesinde yer alan haberde umut nöbetinin dümen olduğu, nöbet tutanların da kısa süre kalıp fotoğraf çektirdikten sonra cezaevi önünden ayrıldığı yönündeki habere sert tepki gösterdi. Konsey, yayınladığı yazılı açıklama ile, kayyım yönetiminde çıkarılan Bugün gazetesini yalanlandı.

Habere ilişkin açıklamasında Basın Konseyi, “Kayyımlı Bugün gazetesi Ankara sorumlusu Fatih Dağıstanlı tarafından yazılan, gazetede önceki gün Silivri Cezaevi ile ilgili koşulların övülmesinin ardından, bugün de umut nöbetiyle yapılan asılsız haberi şaşkınlıkla okuduk. Bugüne dek, çoğunluğu gazeteci, STK temsilcileri, okur temsilcileri olmak üzere 300’den fazla, kişi yaklaşık 1000 saat nöbet tuttu.” ifadelerini kullandı.

Habere konu olan 13 Şubat günü tutulan nöbet verilerini de paylaşan konsey, başvurulara göre oluşturulan çizelgede, 10:00 ile 12:00 saatleri arasında KADER üyeleri, 12:00 ile 14:00 saatleri arasında Çağdaş Eczacılar Platformu üyeleri, 14:00 ile 16:00 saatleri arasında ise CHP Pendik İlçe Başkanı Kemal Ercan'ın nöbet tutacağının tespit edildiği, ancak KADER üyelerinin hastalık sebebiyle nöbete katılamayacaklarını belirtmeleri üzerine değişiklik yapıldığı kaydedildi. Bu değişikliğe göre nöbetin, 13 Şubat 2016 günü, Silivri Cezaevi önüne gelen eczacılarla başladığı, bu arada da CHP Pendik ilçe başkanı ile parti üyelerinin de nöbeti erken aldıkları kaydedildi. Bu nedenle de grubun 14:00’da da alandan ayrıldığını belirten konsey, şu görüşlere yer verdi: “Umut Nöbeti’nin önemini ve değerini düşürmek amaçlı hazırlanan bu haber için, başta Basın Konseyi ve diğer kuruluşlar, Adalet Bakanlığı’ndan görüşme izni alamazken, Bugün gazetesinden giden ekibin bu izni alması da çok manidardır. Sonuç olarak, her gün Silivri önünde nöbet tutan insanların özverili çabalarını yok sayan bu yalan haberin, gerçek habercilik kriterleriyle uyuşmadığını bir daha ilan ediyoruz. Kendilerini 'gazeteci' olarak gören bu kişileri, söz konusu Basın Meslek İlkelerine uygun davranmaya ve kamuoyu yararına haber yapmaya davet ediyoruz."

Kaynak: Birgun.net