HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

IŞİD'in Brüksel’deki saldırılarının ardından canlı bombalardan biri olan İbrahim el Bakraoui’nin Haziran ve Temmuz 2015'te Antep'te yakalanıp sınır dışı edildiğine ilişkin iddiaları Başbakan Ahmet Davutoğlu’na soran ve teröristin sınır dışı belgesi için başvuran CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e Başbakanlıktan “kamuoyunu ilgilendirmez” yanıtı geldi.

Brüksel bombacısı İbrahim el Bakraoui’nin “yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarının” Hollanda ve Belçika makamlarına ne şekilde ve hangi tarihte bildirildiğini, yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarının hangi resmi kanallar aracılığıyla yapıldığını soran Özel ayrıca Başbakanlığa da başvurarak, İbrahim el Bakraoui’nin sınır dışı edilmesine ilişkin belgelerin örneğini de istemişti.

"Bilgi hakkı saklıdır"

Özel'e, Başbakanlık İletişim Merkezi’nden (BİMER) gelen yanıtta 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 18. ve 25. Maddeleri uyarınca istenen belgelerin verilemeyeceği bildirildi. Söz konusu kanunun 18. Maddesi sivil ve askerî istihbarat birimlerinin görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi veya belgelerin bu kanunun kapsamı dışında kaldığına işaret ederken, 25. Maddesi’nde ise “kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak, söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır” ifadeleri yer alıyor.

"Dünya'ya ayar vermeye kalkıyordu"

Türkiye’yi Uluslararası alanda zan altında bırakabilecek konudaki soru önergesine bugüne kadar yanıt verilmemesine dikkat çeken CHP’li Özel, BİMER’den gelen yanıtı eleştirdi. Dünya kamuoyunu derinden sarsan bir olaya ilişkin bilgi edinme başvurusunun kamuoyunu ilgilendirmeyen bir olay olarak nitelendirilmesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Özel şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı’nın kendisinin kamuoyuna duyurduğu 'Hollanda ve Belçika makamlarına bilgi verdik' ifadeleri üzerine bir soru önergesi hazırladık ve aynı zamanda Erdoğan’ın bahsettiği bu sınır dışı edilme belgesini Başbakanlık’tan istedik. Ancak bu bilgi edinme talebimize ‘kamuoyunu ilgilendirmeyen kurum içi uygulamalar’ ve ‘sivil ve askeri istihbarat birimlerinin görev ve faaliyetleri’ gerekçesiyle reddedildi. Bu son derece anlamsız. Erdoğan Brüksel’deki saldırılardan sonra ‘alma mazlumun ahını’ ifadelerini kullanıyor ve adeta dünyaya ayar vermeye kalkıyordu. Şimdi ise Brüksel saldırganının Türkiye’den sınır dışı edilmesi sürecine ilişkin soru işaretlerimizi aydınlatmak bir yana üstünü kapatmaya kalkıyorlar. Buradaki soru işaretlerinin derhal giderilmesi gerekiyor. Aksi halde, Türkiye Hollanda’nın yaptığı açıklamalar nedeniyle zan altında kalmaya devam edecektir. Böyle bir meselenin kamuoyundan kaçırılması da kabul edilemez.”

Kaynak: Birgun.net