OKTAY EVSEN

IŞİD’in Brüksel’de gerçekleştirdiği kanlı saldırıdaki canlı bombalardan biri olan İbrahim el Bakraoui’nin 2015’te Antep’te yakalanıp sınır dışı edildiği iddialarına, Başbakanlık’tan “kamuoyunu ilgilendirmez” yanıtı geldi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen bombalı saldırıda, IŞİD’in canlı bombalarından biri olan İbrahim el Bakraoui’nin Haziran ve Temmuz 2015’te Antep’te yakalanıp sınır dışı edildiğine ilişkin iddiaları Başbakan Ahmet Davutoğlu’na soruldu. Başbakanlık’ın yanıtı ise net oldu: “Kamuoyunu ilgilendirmez.”

İbrahim el Bakraoui’nin 14 Temmuz 2015 ve Ağustos 2015 tarihlerinde Türkiye’den sınır dışı edildiğine ilişkin haberler ulusal ve uluslararası basın organlarında yer almış, Cumhurbaşkanı Erdoğan da 23 Mart 2016 tarihinde Belçika ve Hollanda makamlarını, İbrahim el Bakraoui’nin “yabancı terörist savaşçı” olduğu yönünde uyardıklarını ancak Belçika’nın bu şahsın IŞİD’le bağlantısını tespit edemediğini söylemişti.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Aard van der Steur, 14 Temmuz 2015’te Hollanda’nın Ankara Büyükelçiği’nin elektronik posta adresine saat 10:14’te İbrahim el Bakraoui’nin Hollanda’ya sınır dışı edilmesine ilişkin “Çok acil” başlıklı bir e-mail geldiği bilgisini verdikten sonra mektupta sınır dışı nedeninin belirtilmediğini; Türkiye’nin normal sınır dışı etme prosedürlerini uygulamadığını belirtmişti.

Bunun üzerine, Özgür Özel, 25 Mart 2016’da Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bir soru önergesi yönelterek, Brüksel bombacısı İbrahim el Bakraoui’nin “yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarının” Hollanda ve Belçika makamlarına ne şekilde ve hangi tarihte bildirildiğini, bu uyarının hangi resmi kanallar aracılığıyla yapıldığını sormuştu. Özel, ayrıca Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Başbakanlığa başvurarak, İbrahim el Bakraoui’nin sınır dışı edilmesine ilişkin belgelerin bir örneğini talep etmişti.

BİMER'İN YANITI

Soru önergesine bugüne kadar cevap alamayan Özel’e, bilgi edinme hakkını kullanarak başvurduğu Başbakanlık İletişim Merkezi’nden (BİMER) gelen yanıtta 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 18. ve 25. Maddeleri uyarınca istenen belgelerin verilemeyeceği bildirildi.

Yanıtta, söz konusu kanunun 18. Maddesi sivil ve askerî istihbarat birimlerinin görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi veya belgelerin bu kanunun kapsamı dışında kaldığına işaret edilirken; “25. Maddesi’nde ise “kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak, söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Birgun.net