HÜSEYİN ŞİMŞEK
[email protected]

Antalya’da sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2014 yılında üç ayrı fotoğrafını alt alta koyduğu ve karşılarına Yüzüklerin Efendisi filminden Gollum karakterinin üç ayrı fotoğrafını yerleştirerek paylaştığı öne sürülen Recep Çetin’e 'Cumhurbaşkanı’na hakaret' davası açıldı. Erdoğan henüz Başbakan iken yapılan paylaşımın 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' sayılması dikkat çekti.

Çetin hakkında hazırlanan iddianamede, “Yapılan araştırmada Gollum karakterinin Yüzüklerin Efendisi filminde canlandırılan bir karakter olduğu ve bu karakterin yüzük ihtirasıyla her türlü kötülüğü yapan, her alçaklığa yeltenebilen ve ahlaki değerlerini kaybetmiş bir karakter olduğu değerlendirmesinin mevcut olduğu” ifadelerine yer verildi.

Dava ilk değil

Erdoğan’ın müşteki olduğu Gollum paylaşımlı hakaret davası ilk değil. Daha önce de Bilgin Çiftçi isimli doktor, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “yeme, içme, şaşırma” hallerinde yakalanmış fotoğraflarını Gollum’a benzeten bir fotoğrafla internette yayımladığı için hakkında 'Cumhurbaşkanı’na hakaret' davası açılmış ve doktor Çiftçi memuriyetten atılmıştı.

Bilirkişi Gollum’a sahip çıkmıştı

Çiftçi’nin davası için hazırlanan bilirkişi raporunda ise Gollum hakkında, “Son tahlilde eserde Gollum karakteri basitçe 'kötü' olarak nitelenemez, önemli olan Sméagol ile arasındaki değişimin dinamiğidir: yüzük ve sonuçları. Gollum'un mutlak kötü olmayan bir karakter olduğu izlenimi verilmektedir. Eser izleyiciyi genel geçer nitelemelerle Gollum'a sadece 'kötü' deme kolaycılığını bırakmaya davet etmektedir" ifadelerine yer verildi


Kaynak: Birgun.net