Merkez Bankası'nın faiz kararıyla birlikte yeniden alevlenen faiz tartışmalarına ilişkin konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de yüksek faizin düşük tasarruftan kaynaklandığını söyledi. Dün başlayan ve bugün de devam edecek olan Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Şimşek, ocak ayının dünya ekonomileri için çok kötü başladığını ve Türkiye'nin ciddi yapısal sorunları bulunduğu, bunun için de yapısal reformları gerçekleştirmenin şart olduğunu ifade etti.

Özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ekonomi danışmanlarının faizi yüksek bulan açıklamalarına da Şimşek konuşmasında 'dolaylı' olarak yanıt verdi. Türkiye'nin eksiğinin 'tasarruf' olduğunu vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de hakikaten tasarruflar düşük. Bu düşük tasarruflarla bizim Çin, Hindistan gibi büyümemiz biraz zor. Gerçekçi olalım. O nedenle tasarrufları artırmamız lazım. Aslında bugünkü faiz tartışmasının da temelinde bu var. Yani Türkiye'de tasarruflar yeterli olsaydı, sermaye piyasaları derin olsaydı; bu maliye politikasındaki performansla, bu reform gündemiyle Türkiye'nin risk primi bu küresel konjonktürde ve Türkiye'deki faiz oranları çok çok daha düşük olabilir. "

MERKEZ, KARARINI ANLATTI
Öte yandan Merkez Bankası ekonomistler toplantısında yaptığı sunumu yayınladı. Sunumda marjinal fonlama oranında yapılan indirimi getiren koşullar açıklandı. Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlendiği işaret edilen raporda Ağustos 2015 tarihli yol haritasında belirtilen politika araçlarının kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azalttığı belirtildi. Son dönemde enflasyonun düştüğünü, ancak döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri nedeniyle çekirdek göstergelerin yüksek seyrettiği bilgisine de yer verildi. Toplantıda yer alan ekonomistlerin önemli bir bölümü ise enflasyonun Merkez Bankası'nın sadeleşme politikasına dönüş için riskler barındırdığını ve bankanın faizleri indirme konusunda net bir mesaj vermediği görüşünü savundu.

POLİTİKA FAİZİ ARTIRILMALI
ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley'den de Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin bir değerlendirme geldi. Morgan Stanley, faiz koridorunun üst bandında indirimlerin devam edecek gibi gözüktüğünü belirterek, üst bantta yaptığı indirimlerin alt bantta yapılacak artırımlarla desteklenmesi gerektiğini söyledi. Bankanın analistleri, "Dolar/TL'nin hala tarihi zirvelerinden çok uzak olmaması, enflasyon görünümünde kayda değer iyileşme görülmemesi ve reel politika faizinin gelişmekte olan piyasalardaki benzerleri ile karşılaştırıldığında şu anda sürdürülemeyecek kadar düşük olması nedeniyle" üst bantta faiz indiriminin "en az aynı oranda" alt bantta yapılacak artırımlarla desteklenmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti.

***

Merkez'de kimin dediği olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir sonraki başkanının kimin olacağı konusunda henüz anlaşmaya varamadı. Bloomberg News'in konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara dayandırdığı habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizlerde indirime gidecek bir aday için bastırıyor. Başbakan Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise ortodoks para politikası uygulayarak yatırımcının güvenini kazanabilecek bir başkan istiyor. Görüşmelerin gizli yürütülmesinden dolayı ismini vermeyen kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yardımcılarının ise, enflasyonun durdurulması, yatırımların güçlendirilmesi ve büyümenin desteklenmesi için borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi gerektiği yolundaki fikirleri paylaşan bir başkan istiyorlar. Merkez Bankası Başkanı'nın atanabilmesi için her iki liderin de imzası gerekiyor. Bloomberg News'a konuşan kaynaklardan biri, Banka dışından bir adayı engellemek için, Davutoğlu ve Şimşek'in, Para Politikası Kurulu üyelerinden Murat Çetinkaya veya Ahmet Faruk Aysan'ı önerebileceklerini belirtti. Her iki üye de Erdoğan Başbakan iken mevcut pozisyonlarına atandı.


Kaynak: Birgun.net