Hükümetin açıkladığı 2016-2019 yılı Orta Vadeli Programına (OVP) CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke'den eleştiri geldi. Böke, "Bu OVP, AKP’nin Türkiye’nin ekonomisini yönetemediğinin itiraf metni olmaya adaydır" dedi.

İşsizlik artacak

Yaptığı yazılı açıklamada OVP'nin makroekonomik öngörülerini tutturmanın çok gerçekçi olmadığını belirten Böke, "Hükümet tarafından açıklanan OVP, açıkça AKP’nin Türkiye’ye ödettiği ekonomik bedellerin itirafıdır. OVP’nin söylediği şudur: Türkiye ekonomisi küçülecek. İşsizlik artacak. Enflasyon daha da yükselecek. Cari açık artacak, Türkiye uluslararası kredi değerlendirme kuruluşlarının iki dudağı arasına sıkışmaya devam edecek. Kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolarlara çıktığı küresel ortamı bulamayacağı için bu günden sonra daha da zorlanacak. Tüm vatandaşlarımız daha da fakirleşecek. Gelir dağılımındaki bozulma artarak devam edecek" dedi.


Ekonomi AKP ile karaya oturdu

OVP'de hükümetin açıkladığı rakamların Türkiye ekonomisinin 14 yıllık AKP iktidarı sonucunda karaya oturduğunu gösterdiğine işaret eden Böke, "Hükümet, 2012 yılı sonunda Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 için bazı ekonomik hedefler açıklamıştı. Biz o dönemde de AKP’nin ekonomi anlayışıyla bu hedeflerin hayal olduğunu söylemiştik. O zaman da, bugün de, hayallerin gerçek hedeflere dönüşmesinin tek yolunun reform yapma iradesini ortaya koyacak bir yönetim olduğunu vurgulamıştık. Bu hedefleri de gerçeğe dönüştürmenin tek yolu reformları yapmaktır, yalnızca hamasi ve gerçekten uzak konuşmalar yapmak değil. Hedeflere ancak günü kurtarma politikalarıyla değil, gerçekçi, samimi reform adımlarıyla ulaşılabilir. AKP hükümeti, bugünden Cumhuriyetin 100. yılını mutlu, refah içinde, gelişmiş bir ülke olarak kutlama şansını da tüm vatandaşlarımızın elinden çalmıştır" şeklinde görüş bildirdi.

Böke, OVP'de belirtilen yüzde 3,2'lik 2016 ekonomik büyümesi için üçüncü ve dördüncü çeyrek büyümelerinin yüzde 2’nin üzerinde olması gerektiğini vurgulayarak OVP'nin daha Resmi Gazete'de yayımlanmadan geçerliliğini yitirmiş gözüktüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: Birgun.net