YAŞAR AYDIN

Ordu Belediye Başkanlığından bu yana takip ettiğimiz Seyit Torun son CHP Kurultayı’nda önce Parti Meclisi’ne seçildi ardından da Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. Yeni görevindeki hedeflerini konuştuğumuz Torun, “İktidarın yolu yerel yönetimlerden geçer. Hedefimiz yaratacağımız başarı öyküleriyle CHP’yi iktidara getirmek” diyor.

Torun şöyle konuştu:
CHP yönetiminde 231 belediyemiz var. 6 büyükşehir, 8 il, 153 ilçe, 64 belde belediyesinde yerel iktidarız. Bu sayı MSP’nin Fatih ve Konya Belediyesi ile başladığını düşünürsek iktidara yürümek için yeterli.

Bizim de mutlaka bir başarı öyküsü yaratmamız lazım ve bunu topluma iyi anlatmamız gerekiyor. ‘Sosyal demokrat belediyecilik budur ve yapılıyor’ dememiz lazım. Belediyelerimizin çok güzel projeleri var ve uygulanıyor. Ama yeterince anlatamıyoruz. Medya desteğimizin çok olmadığının farkındayım. Ama buna rağmen anlatacak yolları bulmamız lazım.

Ortak dil eksik
İktidarda olduğumuz belediyelerde ortak söylem olmadığı için toplumda algı yaratamıyoruz. Herkes kendi öyküsünü anlatmaya çalışıyor. Böyle olunca da bir sosyal belediyecilik anlayışını ortaya koyamıyoruz. Bizim de temel hedeflerimizden biri bu olacak. Bu tanımı yapacağız ve o eylemi Türkiye’ye anlatacağız.

Kâr-zarara göre olmaz
Belediyeler olarak bir kar beklentisi içerisinde olmayacağız. İnsan odaklı bir belediyecilik yapacağız. İnanın yaşam kalitesini arttırmaya çalışacağız. Tüm farklı kesimleri kucaklayacak projeleri üretmemiz gerekiyor. Belediyelerimin istihdam projelerini öne çıkaracağız. Belediyelerimizden halkımızın beklentisi çok. Hem hizmet hem de istihdam yönünden beklentiler var.

Bununla birlikte belediyelerimiz yatırımlarına sadece kâr getirir mi diye bakamazlar. Sosyal bir belediyecilik anlayışı ortaya koymak zorundayız.

Külfette en önde
Sadece örnek belediyeler değil aynı zamanda simge olabilecek belediye başkanları da ortaya çıkarmamız gerekiyor. CHP’li belediye başkanları bugüne kadar olduğu gibi nimette en arkada külfette en önde olacak. Bunu yapacak bir ruh haline devam etmeliyiz. Geleceğinizi düşünerek belediye başkanlığı yapamazsınız. Bu ilişkilere girdiğinizde yalpalarsınız.

Halka ispatlamalı
2019 yerel seçimleri için şimdiden bir yöntem belirlemeliyiz. Adaylarımızı seçimlere üç ay kala tespit ediyoruz. Adaylarımız demokratik bir şekilde yarışıyorlar ama daha sonra barışamıyorlar. Küçük farklarla kaybettiğimiz bir çok noktada parti içi seçim yarışının etkili olduğunu görebilirsiniz. Bu yarışı çok önceden bitirmemiz lazım. Belediye başkanı olmak isteyenler şimdiden çalışmaya başlamalı. Partiden ve partililerden önce kendisini halka ispat emeli onlara anlatmalı. Bu süreçten sonra partide demokratik mekanizmalar işler ve adayımız belirlenir. Kafa kol ilişkilerle eş dost ilişkileri ile aday belirleme işlemi son bulmalı.

Aydınlatan belediyeler

Her bir belediyemizin etrafını bir çoban ateşi gibi aydınlatmasını hedefliyoruz. Yaptığı başarılı çalışmalarla en yakınından başlayarak 2019 yılında etrafındaki seçim bölgelerinden de zaferle çıkmamıza yardımcı olması gerekiyor. İyi belediyecilik örneğini göstermemiz gerekiyor. Bazı belediyelerde sıkıntılarımız var. Buraları da ortak akılla aşacağız.

Biz partide örgütlülüğü sağlayamadığımız ölçüde başarı şansımız yok. O yüzden aşağıdan yukarıya örgütlü bir parti hayatı oluşturmalıyız. Topluma güven vermek için de bunu yapmak lazım.

***

Gençlerimizi TÜRGEV’in insafına bırakmayacağız

Bizim yönetimde olduğumuz belediyelerin neredeyse tamamı aydın insanların yaşadığı yerler. Biz sadece o bölgede yaşayan inanların entelektüel ihtiyaçlarını gidermek için çalıma yapamayız. Ulaşımdan, sağlığa, barınmaya ve çevreye kadar örnek çalışmalar ortaya koymak zorundayız. Tüm kaynakları harekete geçiren bir anlayışa sahip olmak zorundayız. Bize sunulanla yetinemeyiz. Belediyelerin yurt işletmesi yasayla engelledi. Ama biz demokrat öğrencileri TÜRGEV’in insafına terk edemeyiz. Biz de geleceğimiz olan geçlerimize elimizi uzatmak zorundayız. Belediye başkanlarımız bilmeli, bunu yapamazsak önümüzde çok süre yok, bir dahaki dönem diye bir şey yok.

Kaynak: Birgun.net