HABER MERKEZİ

Bu yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne savaşın, bombaların ve hayatını kaybeden yüzlerce insanın gölgesinde giriliyor. Barış mitingleri birçok kentte OHAL gerekçesiyle yasaklanırken, meslek örgütleri ‘’Savaşa hayır, barış hemen şimdi’’ sloganıyla eylem çağrısı yaptı.

Emek barış istiyor
DİSK Genel Başkanı Kani Beko: Düzeni ‘savaş’ ile sürdürülebilir hale getirmek, insanlığa karşı işlenmiş en büyük suçlardandır ve maalesef ülkemizde de bu yönde politikalarla karşılaşmaktayız. İşçi sınıfı olarak özlemimiz, kimliği, kültürü, dili, dini, mezhebi, görüşü ne olursa olsun, üzerinde eşit haklara sahip yurttaşlar olarak barış içinde yaşayacağımız, demokratik bir Türkiye özlemidir.

Savaşa duvar örelim
KESK Eş Başkanları Şaziye Köse ve Lami Özgen: Evrensel bir günde hem demokratik eylemi engellemek hem de, barış, özgürlük, demokrasi taleplerinin haykırılmasını engellemek bu ülkede yönetim anlayışını bir yere getirmeyecektir. 1 Eylül bir fırsattır. Barıştan yana olan herkes içte ve dışta savaş yönelime hayır demek için savaşın önüne barış duvarı örmelidir.

Ülkede ve dünyada barış
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla bir kez daha ‘Savaşa hayır, barış hemen şimdi’ diyoruz ve ‘Ülkede, bölgede, dünyada barış’ istiyoruz. Biz, bir arada, kardeşçe, eşit, özgür bir ülkede tüm farklılıklarımızla birlikte yaşamak istiyoruz. Her gün yeni bir acıya, patlamaya, terör saldırısına uyanıyoruz ve artık ‘Yeter’ diyoruz.

Sesimizi yükseltelim
TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel: Bizler savaşsız bir dünyada barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Ülkemizin dört bir yanını saran çatışmaların durmasını, baskıların, anti-demokratik uygulamaların ve OHAL’in kaldırılmasını istiyoruz. 1 Eylül’de barış için sesimizi bir kez daha yükseltelim.

Daha fazla barış
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: 1 Eylül, kutlamanın ötesinde barışa en fazla ihtiyaç duyulan gün olarak önümüze çıkıyor. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ anlayışını bir kenara bırakanlar, dış politikada sıfır sorun deyip sorunsuz ülke bırakmayanlar, dünyanın en cani terör örgütlerine kol kanat gerip ülkemizi katliam ülkesi yapanlar, hem Ortadoğu bataklığının derinleşmesini hem de Türkiye’nin bu bataklığa saplanmasına sebep oldu.

‘Barış zorunluluk’
HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen: Otoriter rejimlerin çıkarı ne kadar şiddeti ve çatışmayı gerektiriyorsa, ezilen ve sömürülen hakların hak ve özgürlük mücadelesi de o ölçüde barışın bir an önce kurulmasını zorunlu kılar. Hem bölgesel politikalarda barışa yönelinmesi hem de içerde barışın inşa edilmesi bütün emek ve demokrasi güçlerinin öncelikli gündemi olmalıdır.

Hep birlikte mücadele
Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan:​ Dünya Barış Günü’nde halklarımızı ve her milliyetten işçi-emekçileri, ülkemiz ve Bölge halkları için daha büyük acılara ve felaketlere yol açacak savaş ve müdahale politikasının son bulması için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz​.

Kaynak: Birgun.net