"Bu suça ortak olmayacağız" diyerek 1128 akademisyenle birlikte yayımladıkları bildiri sebebiyle tutuklanan 3 akademisyenden Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Bakırköy Kadın Cezaevi'nde hücreye konuldu.

Evrensel'den Mithat Fabian Sözmen'in haberine göre; 3 günlük müşahade süresinin ardından Cuma günü koğuşa alınması beklenen Esra Mungan için cezaevi idaresi "Tek kişilik koğuşta kalması uygun" kararı verdi.

'TAMAMEN TECRİT KOŞULLARI GEÇERLİ'
Mungan'ın Avukatı Meriç Eyüboğlu, Evrensel'e yaptığı açıklamada cezaevi yönetiminin bu kararının kesinlikle kabul edilemez olduğunu ve "tek kişilik koğuş"un müvekkilinin tecrite alınması anlamına geldiğini söyledi.

Mungan'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlülerin kaldığı bölüme konulduğunu dile getiren Eyüboğlu, "Tamamen tecrit koşulları geçerli. Günde 1.5 saat havalandırma hakkı var yalnızca. Kimseyi görmüyor" dedi.

İTİRAZLAR YAPILDI
Mungan'ın ayda 1 ziyaretçi hakkı olan hükümlülerin kaldığı bölümde tutulduğu için, tutukluların haftada 1 görüşme hakkından yararlanıp yararlanamayacağının da belirsiz olduğunu dile getiren Eyüboğlu, konu hakkındaki yasal başvuru ve itirazların yapıldığını ifade etti.

İNSAN HAKLARINA AYKIRI
Eyüboğlu, Mungan'a yönelik uygulamanın hukuka aykırı olmasının ötesinde en temel insan haklarına aykırı olduğunu ifade ederek ulusal ve uluslararası tüm girişimlerde bulunulacağını söyledi.

BARIŞ İÇİN AKADEMİSYENLER DE HAREKETE GEÇİYOR
Cezaevi idaresinin kararının "insanlık dışı bir yalnızlaştırma" olduğunu ifade eden Eyüboğlu, 'Barış için Akademisyenler'in de arkadaşlarını yalnız bırakmamak için her türlü destek ve dayanışmayı gösterme kararlılığında olduğunu ifade etti.

Kaynak: Birgun.net