Mekan Artı yeni sezonu Türkiye'de uzun yıllardır sahnelenmeyen, Jean Genet'nin 1956 yılında yazdığı ve sıradan insanların gelip düşlerini gerçekleştirdikleri bir "yanılsamalar evi"nin konu edinen "Balkon" oyunuyla açıyor.

Islahevinde büyüyen; Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde hırsızlık, kaçakçılık olaylarına karışarak tam bir serseri hayatı süren ve sık sık hapse giren, 1958’de hırsızlıktan 10. kez yargılanan ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Jean Genet, Balkon oyununda dünyayı kendi penceresinden yorumluyor. Sahtelik ve gerçeklik olgusunu iktidar - otorite - güç olgusu üzerinden yeniden yorumlayan "Balkon" bir başkaldırı oyunu özelliği taşıyor. Bir yanılsamalar evi... Bir Genelev... Genelevdeki odalara bir başpiskoposu, bir generali ve bir yargıcı "oynamaya" gelen müşteriler... Dışarıda bir ayaklanma ve bir isyan ve bir balkon selamlamasına uzanan olaylar... Ufuk Tan Altunkaya’nın yönettiği oyun, yirmi kişilik kadrosuyla 1 Ekim’den itibaren Mekan Artı’da sahne almaya başlayacak.

***

Jean genet kimdir?

1910 yılında Camille Gabrielle Genet tarafından kimsesizler yurduna bırakılan bebeğe Jean adı verilir. 10 yaşında hırsızlığa başlar ve 1926’da, 3 ay süren ilk hapishane deneyimini yaşadığında 15 yaşındadır. Islahevi Genet’yi gerçek bir suçlu haline getirir. Hayatının neredeyse tamamını hapisanede geçiren Genet,1942’de tekrar cezaevine girdiğinde ilk şiirini yazdı ve ilk kitabı ‘Çiçeklerin Meryem Anası’ yayımlandı. ‘Balkon’, oyunları ve hatta tüm eserleri içinde en çarpıcı olanı olarak kabul edilir. Ölümünden kısa süre önce, atölyesinde ziyaret ettiği Alberto Giacometti ile yaptığı röportaj ve Giacometti’nin sanatı üzerine kendi yorumunun bulunduğu L’Atelier d’Alberto Giacometti Giacometti’nin Atölyesi adlı röportaj/sanat içerikli kitabı, Genet’nin son yapıtıdır. 1986’da Paris’te bir otel odasında ölü olarak bulunmuştur.

Kaynak: Birgun.net