HABER MERKEZİ

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Genel Eğitim Sekreteri Seyfettin Gülengül, bugün Oyak Renault fabrikasında yaşananlarla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile görüştü. Görüşmede Bakan Soylu, Türk Metal’in şikâyeti üzerine Renault fabrikasına müfettiş gönderdiklerini, müfettişlerin hazırladığı rapor doğrultusunda fabrika yönetimini çağırdıklarını ve yöneticilere temsilci seçimlerinin mevzuata uygun olmadığı yönünde görüş bildirdiklerini kabul etti. Böylece, Renault fabrikasında işçilerin sendikalarını ve temsilcilerini özgür iradeleriyle seçme hakkının, bizzat hükümet baskısıyla engellendiği iddiaları doğrulanmış oldu.

‘Mevzuata uygun değil’

BirGün’e konuşan Serdaroğlu, Bakan Soylu ile gerçekleştirdikleri görüşmeyi şu sözlerle anlattı: “Biz kendilerine Renault’da yaşanan bütün süreci en ince ayrıntısına kadar anlattık. Özellikle temsilci seçimlerinin yapılmaması için Çalışma Bakanlığı’nın bir müdahalesinin olduğunu, işyeri yönetiminin bu müdahale doğrultusunda seçim kararından vazgeçtiğini söylediğini anlattık. ‘Doğru, biz kendilerine bunun Türkiye’deki mevzuata uygun olmadığını söyledik. Aynı işyerinde farklı temsilcilerin seçilmesi kakafoni oluşturur, bu tür şeylerin yapılmaması daha doğrudur diye görüş belirttik’ dedi. Biz de kendilerine bunun uluslararası mevzuata, Renault’nun IndustriALL Küresel Sendika ile imzaladığı çerçeve sözleşmesine uygun olduğunu, Avrupa’daki iş konseylerinin de bu tür uygulamalara gittiğini söyledik.”

Şikâyet Türk Metal’den

Buna karşılık Bakan Soylu’nun “Biz tabii Türkiye’deki mevzuata bakarak görüş belirttik, kendi bürokratlarımıza sorduk mevzuata uygun mu diye, olmadığını söylediler, biz de fabrika yöneticilerini çağırarak kendilerine uyarıda bulunduk” yanıtını verdiğini aktaran Serdaroğlu, şöyle devam etti:

“Bakan Soylu’ya, fabrikada mobbing uygulandığı ve araçların tahrip edildiği iddiasıyla Türk Metal’in Bakanlığa şikâyette bulunduğu, Bakanlığın bu şikâyet üzerine fabrikaya müfettiş gönderdiği iddiasının doğru olup olmadığını sorduk. Kendisi ‘Evet, sadece mobbingle ilgili değil, araçlarda tahribat yapıldığına dair şikâyetler bize iletildi, biz de o konuda inceleme yaptırdık’ dedi. Biz de ‘Araçların kimin tarafından tahrip edildiğini bulmak mümkün değil, belki bir başkasının üzerine suçu atmak ya da kargaşa yaratmak için bilerek yapılıyor olabilir, biz zaten Sosyal Diyalog Komitesi seçimini fabrikaya her şeyin kontrol altında olması ve üyelerimizin sorunlarının çözümü için istemiştik’ dedik."

Bakan Renault ile görüşecek

“Sonuç olarak Renault’da yaşanan gelişmelerin Bakanlık nezdinde yapılan birtakım görüşmeler sonucu ortaya çıktığı anlaşılıyor” diyen Serdaroğlu; Bakanlıktan işçilerin özgür iradesine ve sendika seçme hakkına saygı duymalarını, talep ettiklerini ifade etti.

İşten atılan işçilerin geri alınması, işten atmaların durdurulması ve tazminatsız atılan işçilere haklarının verilmesi ile ilgili Bakanlıktan girişimde bulunmasını istediklerini de aktaran Serdaroğlu, Soylu’nun bu talebe olumlu yanıt verdiğini, “Fabrika yöneticileriyle görüşeceğim” dediğini belirtti.

Kaynak: Birgun.net